ΑΘΗΝΑ
03:51
|
04.05.2024
Παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες», η αντιπολίτευση καλεί ξανά τον κόσμο στους δρόμους, δηλώνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σίγουρα διαδήλωση γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν εμπιστεύονται το κυβερνών κόμμα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η χώρα μας θα γίνει μέρος της Δύσης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για το πώς θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Το κυβερνών κόμμα, Georgian Dream, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποσύρει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» από το κοινοβούλιο της χώρας που είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις το περασμένο διήμερο καθώς η αντιπολίτευση έκανε λόγο για απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και των πολιτικών ελευθεριών και προειδοποίησε ότι τίθεται εν κινδύνω η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μετά την έγκριση επί της αρχής, την Τρίτη, του σχεδίου νόμου που απαιτεί από κάθε οργάνωση, ανέμεσά τους οι ΜΚΟ και τα ΜΜΕ, που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας σε μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν και χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και συνελήφθησαν περισσότεροι από 130 διαδηλωτές.

Η ΕΕ που εξετάζει επί του παρόντος την αίτηση της Γεωργίας να γίνει υποψήφια προς ένταξη χώρα, αντέδρασε με δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της Ένωσης».

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ‘ξένη επιρροή’», δήλωσε μέσω του Twitter η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Τμπιλίσι. «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να καταπιαστούν και πάλι με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Τρίτης ως «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία της Γεωργίας», κάνοντας λόγο για νόμο «εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο», παρόλα που σύμφωνα με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο έχει ως πρότυπο αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα