Μετά από επτά χρόνια τεταμένων σχέσεων, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν σήμερα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου πρεσβείες μετά από μια σειρά συνομιλιών στο Πεκίνο υπό την αιγίδα του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν ξανά πρεσβείες εντός δύο μηνών από τις συνομιλίες».
Επιπλέον, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δήλωσαν ότι «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν για τη φιλοξενία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών το 2021 και το 2022, καθώς και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των συνομιλιών που έγιναν σε αυτή τη χώρα».
Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία, δημοσιεύοντας επίσης την κοινή δήλωση, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να σέβονται την κυριαρχία και να μην παρεμβαίνουν η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν το 2016 μετά την εισβολή διαδηλωτών σε διπλωματικά γραφεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία είχε εκτελέσει έναν εξέχοντα σιίτη διανοούμενο, πυροδοτώντας τις διαδηλώσεις.
Ο Σεΐχης Αλ-Νιμρ ήταν ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τις αδικίες που υφίστανται περιθωριοποιημένες ομάδες που αποτελούν μειονότητες σε διάφορες περιοχές του Βασιλείου και ιδίως στο Αλ-Κατίφ, στα ανατολικά της χώρας.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας τον συνέλαβαν το 2011 για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Η εκτέλεση του Αλ-Νιμρ και άλλων 46 χαρακτηρίστηκε μέρος της μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Το Ιράν με σιιτική πλειοψηφία και η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές σε πολλές ζώνες συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, όπου οι αντάρτες Χούθι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ενώ το Ριάντ ηγείται του στρατιωτικού συνασπισμού που υποστηρίζει την κυβέρνηση.
Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι διεξήγαγε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Σαμχανί πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Κίνα, στις αρχές του έτους, οδήγησε σε νέες και κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Τόνισε ότι η εξάλειψη των παρεξηγήσεων στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης και η στροφή του βλέμματος προς το μέλλον θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας στην υποστήριξη της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και στην ενίσχυση των επιπέδων διεθνούς συνεργασίας.
Ο Σαμχανί αναγνώρισε τη συμβολή του Ιράκ και του Ομάν και επεσήμανε ότι οι πέντε γύροι διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες πριν από τις διαπραγματεύσεις του Πεκίνου έπαιξαν ρόλο στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Το επόμενο διάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα συναντηθούν για να εφαρμόσουν τη συμφωνία και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πρεσβευτών.