ΑΘΗΝΑ
13:52
|
23.04.2024
Δικαστήριο στο Περού διπλασίασε την προφυλάκιση του πρώην προέδρου σε 36 μήνες από 18 μήνες, κατηγορώντας τον για απόπειρα πραξικοπήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας δικαστής στο Περού παράτεινε την προφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο σε 36 μήνες, από 18 μήνες, μετά την ανατροπή του πρώην ηγέτη και τη φυλάκιση για παράνομη απόπειρα διάλυσης του Κογκρέσου τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση της τριετούς κράτησης σχετίζεται με κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα, διαπραγμάτευση επιρροής και συνενοχή σε συνομωσία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της ταραχώδους 17μηνης θητείας του Καστίγιο.

Η θητεία του αριστερού προέδρου χαρακτηρίστηκε από άνευ προηγουμένου εναλλαγή μεταξύ των ανώτερων υπουργών και σχεδόν συνεχείς εσωτερικές διαμάχες, σε ένα Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούσαν συντηρητικοί νομοθέτες.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά και εμφατικά ότι είμαι αρχηγός ή μέλος εγκληματικού δικτύου», είπε ο Καστίγιο σε μια ακρόαση.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης τριετή προφυλάκιση στον Χουάν Σίλβα, πρώην υπουργό Μεταφορών του Καστίγιο, ο οποίος έχει τραπεί σε φυγή από πέρυσι.

Ο πρώην υπουργός Οικισμού και Χωροταξίας του Καστίγιο, Γκέινερ Αλβαράδο, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής μεταφορών μετά την αποχώρηση του Σίλβα, θα παραμείνει ελεύθερος προς το παρόν, αποφάσισε το δικαστήριο. Οι εισαγγελείς είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ο πρώην πρόεδρος και οι δύο υπουργοί του κατηγορούνται για συμμετοχή σε υπόθεση δωροδοκίας που σχετίζεται με την κατασκευή γέφυρας, καθώς και για αγορά καυσίμων για την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroperu.

Ο Καστίγιο παραμένει επίσης υπό έρευνα για κατηγορίες για εξέγερση και συνωμοσία σε σχέση με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκδίωξή του στις 7 Δεκεμβρίου.

Έκτοτε, ξέσπασαν πανεθνικές διαδηλώσεις, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του Καστίγιο από τη φυλακή, την παραίτηση της διαδόχου του, προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς και πρόωρες εκλογές και τη σύνταξη νέου συντάγματος.

Ο πρώην πρόεδρος έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν διέπραξε κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. «Επαναλαμβάνω την αθωότητά μου για τα ψευδή γεγονότα για τα οποία κατηγορούμαι και καταγγέλλω για άλλη μια φορά αυτήν την άδικη απαγωγή επειδή υπηρέτησα πιστά τη χώρα μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε ο Καστίγιο στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα