ΑΘΗΝΑ
10:24
|
04.05.2024
Τα συνδικάτα θέλουν να τονίσουν τη σημασία της επένδυσης σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και το σύστημα υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από δράσεις διαμαρτυρίας, τα κύρια συνδικάτα του Βελγίου οργανώνουν εθνική απεργία την Παρασκευή για να τονίσουν τη σημασία της επένδυσης στις δημόσιες υπηρεσίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται διακοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η σημερινή απεργία είναι μέρος των ευρύτερων συνδικαλιστικών δράσεων διαμαρτυρίας αυτής της εβδομάδας ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών –όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, αλλά και η ασφάλεια και η κινητικότητα– καθώς και τα συνταξιοδοτικά σχέδια της κυβέρνησης.

«Η απεργία των σιδηροδρόμων θα ξεκινήσει στις 22:00 της Πέμπτης 9 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 22:00 της Παρασκευής 10 Μαρτίου», επιβεβαίωσε προηγουμένως στο πρακτορείο ειδήσεων Belga, ο Γκούντερ Μπάουενς, πρόεδρος του σοσιαλιστικού σιδηροδρομικού συνδικάτου ACOD Spoor.

Για την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCB, περίπου ένα στα τρία τρένα θα κυκλοφορεί.

«Με βάση το διαθέσιμο προσωπικό, έχουμε καταρτίσει μια εναλλακτική υπηρεσία τρένου. Ανάλογα με αυτό, η διακοπή μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες επαρχίες από άλλες», δήλωσε η SNCB.

Στις Βρυξέλλες, η εταιρεία δημόσιων μεταφορών STIB αναμένει επίσης «σοβαρή διακοπή» στο δίκτυο λεωφορείων, τραμ και μετρό της και ζητά από τους ταξιδιώτες να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση για τις δημόσιες συγκοινωνίες, εάν είναι δυνατόν.

Η φλαμανδική εταιρεία δημόσιων μεταφορών De Lijn ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει διακοπές στα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ σε όλη τη Φλάνδρα λόγω της εθνικής ημέρας δράσης. «Πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος στις υπηρεσίες και πού θα γίνει περισσότερο αισθητός, δεν είναι ακόμη γνωστό».

Η απεργία θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Ωστόσο, οποιαδήποτε αναστάτωση είναι πιθανό να περιοριστεί καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν συγκεκριμένα αυτές τις υπηρεσίες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Οι απεργοί εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σχετικές διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα με συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες και οδούς, έξω από τα κυβερνητικά γραφεία και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μεταφορών.

Πιθανότατα θα αναπτυχθεί πρόσθετη αστυνομία για την παρακολούθηση τυχόν συγκεντρώσεων, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση. Τα σχετικά μέτρα ασφαλείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τοπικές διακοπές των εργασιών και των μεταφορών σε όλη την χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάμος: δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντηση του Γεωργιανού Πρωθυπουργού στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα