Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια γενικευμένη απαγόρευση, που εμποδίζει τους ανθρώπους να υποβάλουν αίτημα για την παροχή ασύλου και άλλες μορφές διεθνούς προστασίας στη Βρετανία, έρχεται σε αντίθεση με τις «υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων».
Με το νομοσχέδιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού, στους οποίους θα απαγορεύεται ισοβίως να εγκατασταθούν στη Βρετανία ή να ζητήσουν τη βρετανική υπηκοότητα. Κυρίως διευκολύνει την κράτηση των μεταναστών μέχρι την απέλασή τους προς μια «τρίτη, ασφαλή χώρα».
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι ρώτησε το Λονδίνο αν το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο. «Μίλησα με την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν πριν δύο ημέρες, με ενημέρωσε για το νομοσχέδιο», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Η άμεση αντίδρασή μου ήταν να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις (της Βρετανίας). Μου υποσχέθηκε ότι είναι. Ελπίζουμε ότι έχει δίκιο. Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς», πρόσθεσε η Γιόχανσον.
Στο μεταξύ σήμερα ο Ρίσι Σούνακ θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας από το 2018. Η ημερήσια διάταξη θα περιέχει τη μακροχρόνια διαμάχη για τα μικρά σκάφη που διασχίζουν τη Μάγχη, δεδομένου του νέου σχεδίου νόμου για το μεταναστευτικό που ανακοινώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού Guardian η κυβέρνηση Σούνακ ελπίζει να εξασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Ε.Ε. για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν την Μάγχη. Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να δεχτεί πρόσφυγες που ήδη διαμένουν στην Ε.Ε.. Τα μηνύματα που έρχονται από την Γαλλία δεν είναι καλά, καθώς ο Μακρόν αναμένεται να απορρίψει το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο Γκάρι πήρε το όπλο του
Ο Βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ και ένας εκ των δημοφιλέστερων και έγκριτων παρουσιαστών αθλητικών εκπομπή στη Βρετανία, έχει κάνει έξαλλους του Τόρηδες και τον συντηρητικό Τύπο. Ο Γκάρι Λίνεκερ συνέκρινε τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με αυτή της Γερμανίας του ‘30. «Θεέ μου, είναι κάτι περισσότερο από φρικτό. Δεν υπάρχει μαζική εισροή (παράτυπων μεταναστών) (…) Είναι απλώς μια αδιανόητα σκληρή πολιτική έναντι των πιο ευάλωτων ανθρώπων με μια γλώσσα που δεν διαφέρει από αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930», έγραψε την Τρίτη στο Twitter o παρουσιαστής της εκπομπής “The Match of the Day” στο BBC αναρτώντας και ένα βίντεο της Μπράβερμαν στο οποίο υπερασπιζόταν το νομοσχέδιο.
Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ζήτησαν από το BBC να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Λίνεκερ, κατηγορώντας τον ότι το παράκανε και ότι οφείλει να ανακαλέσει. Ο Γκάρι, όμως, που δεν φοβάται την απόλυση (και καλά κάνει) δηλώνει ότι δεν παίρνει πίσω ούτε μία λέξη από όσα είπε για το «επαίσχυντο» νομοσχέδιο κατά του ασύλου.