ΑΘΗΝΑ
01:41
|
27.07.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει στη Γαλλία 480 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να εμποδίσει μετανάστες να διασχίσουν με βάρκες τη θάλασσα της…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει στη Γαλλία 480 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να εμποδίσει μετανάστες να διασχίσουν με βάρκες τη θάλασσα της Μάγχης.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενισχυμένων περιπολιών, για τη χρήση drones και για τη λειτουργία ενός κέντρου κράτησης. Το πακέτο χρηματοδότησης θα καταβληθεί σε δόσεις, με τους Γάλλους να συνεισφέρουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση ενός κέντρου κράτησης στη Γαλλία, ενώ το Παρίσι θα αναπτύξει περισσότερο προσωπικό και τεχνολογικά μέσα για τις περιπολίες των παραλιών του.

Ο Σουνάκ έχει θέσει τις αφίξεις βαρκών ως μία από τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του, αφού ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στη νότια ακτή της Αγγλίας αυξήθηκε σε περισσότερους από 45.000 πέρυσι, αυξημένος κατά 500% τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ο Εμανουέλ κι εγώ μοιραζόμαστε τις ίδιες πεποιθήσεις», είπε ο Σούνακ. «Οι εγκληματικές συμμορίες δεν πρέπει να αποφασίζουν ποιος θα έρθει στη χώρα μας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, συμφωνήσαμε τη μεγαλύτερη συμφωνία μας για μικρά σκάφη και σήμερα έχουμε φτάσει τη συνεργασία μας σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κοινή πρόκληση».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε σήμερα, στο τέλος συνάντησης κορυφής που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, στο Παρίσι, για «μια νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο πρώην επενδυτικοί τραπεζίτες, συνοδευόμενοι από επτά υπουργούς ο καθένας, συναντήθηκαν και με επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Ο Σούνακ ελπίζει να επωφεληθεί πολιτικά από την ανανέωση των σχέσεων με τη Γαλλία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την νέα συμφωνία Η.Β.- Ε.Ε. που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων γύρω από τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Εάν είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας είχε τις προκλήσεις της τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της σημερινής συνάντησης κορυφής. «Σήμερα [οι χώρες μας] έχουν φθάσει τη [μεταξύ τους] συνεργασία σε πρωτοφανές επίπεδο».

Αργότερα αυτόν τον μήνα, ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στη Γαλλία για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως μονάρχης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα