ΑΘΗΝΑ
04:42
|
05.05.2024
Η Γαλλία αντιμετωπίζει το Σάββατο την 7η ημέρα διαδηλώσεων κατά των αντιδημοφιλών σχεδίων συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία αντιμετωπίζει το Σάββατο την έβδομη ημέρα διαδηλώσεων κατά των αντιδημοφιλών σχεδίων συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω συνεχιζόμενων κυλιόμενων απεργιών που έχουν επηρεάσει τα διυλιστήρια, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις αποκομιδές απορριμμάτων, αναφέρει το Reuters.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, που διατηρεί μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, της οποίας βασικό μέτρο είναι η διετή παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 64 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, με πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από την άνω βουλή του κοινοβουλίου να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 π.μ. (09:00 GMT) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Μια πορεία στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 μ.μ.

Την Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη προσέλευση από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα υπολόγισαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν, ενώ μια μικρή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές δράσεις.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies (TTEF.PA) είπε στο Reuters ότι οι απεργίες συνεχίζονται στα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι οι εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα παραμείνουν σοβαρά διαταραγμένες το Σαββατοκύριακο.

Στο Παρίσι, τα σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους, με τους κατοίκους να αναφέρουν την αυξανόμενη παρουσία αρουραίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δεξιά Γερουσία, που ευθυγραμμίζεται με το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στη συνέχεια από μια κοινή επιτροπή βουλευτών της Κάτω και της Άνω Βουλής, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει σε ένα κείμενο, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τελική ψηφοφορία και για τα δύο σώματα, αλλά, στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, όπου η κομματική πλειοψηφία του Μακρόν είναι σχετική, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιο.

«Πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να συμβούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo η Μαριλίζ Λεόν, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της χώρας. «Θα ψηφιστεί το κείμενο στην Εθνοσυνέλευση; Πρέπει να συσπειρωθούμε. Είναι ή τώρα ή ποτέ».

Μια επιπλέον ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαμαρτυριών έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα