ΑΘΗΝΑ
11:19
|
09.05.2024
Το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, επεκτείνοντας μια σχέση που χρησιμοποίησε ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35 είναι τεχνικά αποδεκτά από το Ιράν και το Ιράν έχει οριστικοποιήσει μια σύμβαση για την αγορά τους», ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός IRIB επικαλούμενος την αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση δεν έφερε καμία ρωσική επιβεβαίωση της συμφωνίας, λεπτομέρειες της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν. Η αποστολή είπε ότι το Ιράν ζήτησε επίσης να αγοράσει στρατιωτικά αεροσκάφη από πολλές άλλες, ανώνυμες χώρες, ανέφερε το IRIB.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο, τονίζοντας τους στενότερους δεσμούς ενόψει της δυτικής πίεσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ιράν έχει αναγνωρίσει ότι έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά λέει ότι είχαν σταλεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία, αν και πολλά έχουν καταρριφθεί και ανακτηθεί εκεί.

Η πολεμική αεροπορία του Ιράν διαθέτει μόνο μερικές δεκάδες αεροσκάφη κρούσης: ρωσικά αεροσκάφη καθώς και παλιά μοντέλα των ΗΠΑ που αποκτήθηκαν πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979.

Το 2018, το Ιράν δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει την παραγωγή του τοπικά σχεδιασμένου μαχητικού Kowsar για χρήση στην αεροπορία του. Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το τζετ είναι ακριβές αντίγραφο ενός F-5 που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Τη διακοπή μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Λόιντ Όστιν

Κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους

Το Αζερμπαϊτζάν και η Βουλγαρία ενισχύουν την εταιρική στρατηγική συνεργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα