ΑΘΗΝΑ
11:48
|
17.05.2024
Η Αγκόλα λέει ότι θα στείλει μια στρατιωτική μονάδα στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, λίγες μέρες μετά την κατάργηση της εκεχειρίας που μεσολάβησε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αγκόλα λέει ότι θα στείλει μια στρατιωτική μονάδα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λίγες μέρες μετά την κατάργηση της εκεχειρίας που μεσολάβησε, μεταδίδει το BBC.

Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση – οι αντάρτες M23 και τα κυβερνητικά στρατεύματα – έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας που ξεκίνησε την Τρίτη.

Μια δύναμη της Ανατολικής Αφρικής αναπτύχθηκε επίσης πρόσφατα στην περιοχή, η οποία είναι πλούσια σε ορυκτά και έχει δεκάδες πολιτοφυλακές.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σύγκρουση ανάγκασε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τον περασμένο μήνα.

Αυτό συνέβη στην επαρχία North-Kivu, η οποία συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, και είναι μια εύφορη και ορεινή περιοχή που λεηλατείται εδώ και καιρό από αντίπαλες ομάδες.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τις μάχες, οι οποίες συνεχίζονταν ακόμη την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ξεκίνησε μια επιχείρηση με πτήσεις βοήθειας προς την περιφερειακή πρωτεύουσα, Γκόμα, λέγοντας ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν κατακλυστεί.

Μια δήλωση από το γραφείο του προέδρου της Αγκόλα ανέφερε ότι οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των περιοχών που έχουν κρατηθεί από την ομάδα ανταρτών M23 και να προστατεύσουν τους παρατηρητές κατάπαυσης του πυρός.

Κενυάτες στρατιώτες, που αποτελούν μέρος της Περιφερειακής Δύναμης της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής, έχουν αναπτυχθεί και σε αυτές τις περιοχές.

Οι αντάρτες, για τους οποίους ευρέως αναφέρεται ότι υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, είχαν δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι θα αποσυρθούν από πολλά χωριά που κατέλαβαν.

Η κυβέρνηση του Κονγκό θα χαιρετίσει την άφιξη των στρατευμάτων της Αγκόλα που θα βοηθήσουν στον αγώνα κατά των ανταρτών.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη διεθνή σύγκρουση.

Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, οι στρατοί τουλάχιστον οκτώ αφρικανικών χωρών πολέμησαν σε έναν πόλεμο στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, που ονομάστηκε «ο παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής», που προκάλεσε τεράστια δεινά στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ρουάντα επικρίνει για πολλά χρόνια τις αρχές του Κονγκό για την αποτυχία τους να αφοπλίσουν τους αντάρτες Χούτου – μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Αρνείται ότι υποστηρίζει το M23, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις εδάφους τον περασμένο χρόνο και προελαύνει προς την Γκόμα.

Πριν από μια δεκαετία, μαχητές του M23 κατέλαβαν επίσης μεγάλα τμήματα του Βόρειου Κίβου – αλλά τελικά κατατροπώθηκαν από στρατεύματα του ΟΗΕ και περιφερειακά και ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας αφοπλίστηκαν.

Άρχισαν να ανασυντάσσονται στις αρχές του περασμένου έτους.

Αποτελούμενοι σε μεγάλο βαθμό από λιποτάκτες του στρατού του Κονγκό, πήραν για πρώτη φορά τα όπλα το 2009 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι περιθωριοποίησε την εθνική μειονότητα Τούτσι της χώρας και ότι δεν τήρησε προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα