ΑΘΗΝΑ
12:50
|
03.05.2024
Ο Κύριλλος προέτρεψε τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους διεθνείς οργανισμούς να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» κατά του κλεισίματος του μοναστηριού όπου εδρεύει η Εκκλησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζήτησε το Σάββατο από τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες να πείσουν την Ουκρανία να σταματήσει μια καταστολή εναντίον μιας «ιστορικά ευθυγραμμισμένης με τη Ρωσία πτέρυγας της εκκλησίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Κίεβο διέταξε την Παρασκευή την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) να εγκαταλείψει ένα μοναστηριακό συγκρότημα όπου εδρεύει, η τελευταία κίνηση ενάντια σε ένα δόγμα που το καθστώς το Κιέβου χαρακτηρίζει φιλορωσικό και το κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τη Μόσχα.

Ο Κύριλλος προέτρεψε τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους διεθνείς οργανισμούς να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν το αναγκαστικό κλείσιμο του μοναστηριού, το οποίο θα οδηγήσει σε παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ουκρανών πιστών», ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εκκλησίας.

Η UOC λέει ότι έχει διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας και είναι θύμα πολιτικού κυνηγιού μαγισσών.

Από τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποιεί τακτικά εφόδους σε εκκλησίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει επιβάλει κυρώσεις στους επισκόπους και τους οικονομικούς υποστηρικτές της και έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον δεκάδων κληρικών της. Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είπε ότι είναι λυπηρό που τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Ουκρανών πιστών παραβιάζονται κατάφωρα.

Μεταξύ των πολλών ηγετών στους οποίους απευθύνεται η έκκληση είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, ο Πάπας Ταουάντρος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόολκερ Τουρκ.

Το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι η UOC έχει προθεσμία έως τις 29 Μαρτίου για να εγκαταλείψει το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, ηλικίας 980 ετών, όπου έχει την έδρα της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα