ΑΘΗΝΑ
23:03
|
01.05.2024
Πολλοί διαδηλωτές έφεραν ρωσικά σύμβολα, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να κατεβάσουν την ουκρανική σημαία έξω από το Εθνικό Μουσείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας συμμετέχοντας σε διαδήλωση υπό το γενικό σύνθημα «Η Δημοκρατία της Τσεχίας εναντίον της φτώχειας». Ανέμιζαν σημαίες της χώρας και φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν την κυβέρνηση φιλελεύθερων-δεξιάς να παραιτηθεί.

Διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα πως δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Επίσης, ρωσικά πολεμικά σύμβολα φάνηκαν μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών, με κάποιους να ανεμίζουν τη ρωσική σημαία, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να κατεβάσουν την ουκρανική σημαία που κρεμόταν έξω από το Εθνικό Μουσείο τον περασμένο χρόνο.

Εκτός από την εμφάνιση ρωσικών πολεμικών συμβόλων, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τον πόλεμο, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ το ΝΑΤΟ».

Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, που κυκλοφόρησαν επίσης σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση στην Πράγα θα όφειλε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο, πρόσθεσαν.

«Περιμένω από τους διοργανωτές να αποστασιοποιηθούν από αυτές τις πράξεις βίας. Δίνει την εντύπωση ότι ολόκληρη η λεγόμενη διαδήλωση κατά της φτώχειας ήταν απλώς ένα κάλυμμα για φιλορωσικές προκλήσεις και σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί σε τέτοιες εκδηλώσεις», δήλωσε ο Βιτ Ρακουσάν στην Τσεχική Τηλεόραση την Κυριακή.

Οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 18 ατόμων που συμμετείχαν στην απόπειρα να κατεβεί η ουκρανική σημαία στο μουσείο, δήλωσε εκπρόσωπος της τσεχικής αστυνομίας, η οποία πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εισόδου του μουσείου.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης έναν άνδρα που φορούσε ένα περιβραχιόνιο της ρωσικής ομάδας Wagner και το σύμβολο Z στο σακίδιο και το σακάκι του ως ύποπτο για δημόσια άρνηση και για έγκριση γενοκτονίας.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανακοίνωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων στις 16 Απριλίου. Ο Βιτ Ρακουσάν είπε ότι το κράτος πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο και να εξασφαλίσει τα κτίρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα