ΑΘΗΝΑ
06:10
|
25.04.2024
Μια «υποβρύχια άσκηση εκτόξευσης στρατηγικών κατευθυνόμενων πυραύλων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου», ανέφερε το βορειοκορεατικό KCNA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους από υποβρύχιο, κάτι που πιστεύεται ότι αποτελεί την πρώτη δοκιμή αυτού του είδους για την Πιονγκγιάνγκ. Λίγες μέρες πριν ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της να προετοιμαστούν για «πραγματικό αγώνα», εν μέσω αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα στη χερσόνησο.

Σε σημερινό του δημοσίευμα, το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) αποκάλυψε ότι «η υποβρύχια άσκηση εκτόξευσης στρατηγικών κατευθυνόμενων πυραύλων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου». Σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Βορείου Κορέας, η δοκιμή «επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του όπλου».

Οι δύο πύραυλοι ταξίδεψαν 1.500 χιλιόμετρα πριν χτυπήσουν επιτυχώς τους στόχους τους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή στη Βόρεια Κορέα ως Κορεατική Ανατολική Θάλασσα, ανέφερε το KCNA.

Το άρθρο κατέληγε δηλώνοντας ότι η εκτόξευση «έδειξε ξεκάθαρα την αμετάβλητη στάση του Λαϊκού Στρατού της Κορέας να ελέγχει με τη συντριπτική ισχυρή του δύναμη» την κατάσταση εντός και γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο μπροστά στην αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας στην περιοχή. Το μέσο ενημέρωσης εξήγησε ότι η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει έτσι να διασφαλίσει ότι έχει «διαφορετικές» επιλογές για τον τρόπο εκτόξευσης των «μέσων αποτροπής πυρηνικού πολέμου».

Τον Μάιο του περασμένου έτους, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο τον Γενικό Επιτελείο της χώρας, ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ «εκτόξευσε έναν φερόμενο βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο».

Ωστόσο, πριν από αυτήν την εβδομάδα, η ΛΔΚ είχε επιβεβαιώσει ότι δοκίμασε κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχια πλατφόρμα.

Η εκτόξευση της Κυριακής προηγήθηκε της έναρξης μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας διάρκειας 11 ημερών με την ονομασία «Ασπίδα Ελευθερίας» σήμερα. Μέρος των ασκήσεων περιλαμβάνει «καταιγισμό» στα παράλια του εχθρού.

Προκειμένου να εξηγήσουν την αναγκαιότητα μιας επίδειξης δύναμης, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ αναφέρθηκαν σε αυξανόμενη απειλή από την Βόρεια Κορέα, η οποία εκτόξευσε αριθμό ρεκόρ πυραύλων το 2022. Νωρίτερα φέτος, οι δύο σύμμαχοι πραγματοποίησαν περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις, μερικές από τις οποίες περιλάμβαναν τη χρήση του αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52H. Η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι αυτές οι ασκήσεις δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από προετοιμασία για επίθεση.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στους στρατιώτες του ότι θα πρέπει να είναι «έτοιμοι να πολεμήσουν ανά πάσα στιγμή και να είναι προετοιμασμένοι για πραγματικές πράξεις παρά για λόγια», όπως αναφέρει το KCNA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα