ΑΘΗΝΑ
04:01
|
02.05.2024
Ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε να προστατεύσει την οικονομία και την ασφάλεια της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ υποσχέθηκε να μετατρέψει τον κινεζικό στρατό σε ένα «Σινικό Τείχος από χάλυβα» ικανό να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κίνας στο εξωτερικό, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στο εσωτερικό.

Μιλώντας κατά την λήξη των εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το οποίο την περασμένη εβδομάδας του ανέθεσε ομόφωνα, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, την τύχη της χώρας ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην μετά την πανδημία περίοδο, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι προκλητικές ενέργειες της Δύσης και η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται.

«Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, ενώ η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ευημερία», είπε ο Σι απευθυνόμενος στη συνέλευση των 3.000 αντιπροσώπων του κινεζικού κοινοβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη για ένα βελτιωμένο «σύστημα εθνικής ασφάλειας», ένα καλύτερο «σύστημα κοινωνικής διακυβέρνησης» και τη διαφύλαξη του «νέου προτύπου ανάπτυξης της Κίνας με μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας εκστρατείας εκσυγχρονισμού του στρατού της, ώστε να είναι σε θέση να «προστατεύσει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της χώρας», όταν ολοκληρωθεί το 2035, είπε ο Σι, κάνοντας λόγο για ένοπλες δυνάμεις που θα αποτελούν ένα «Σινικό Τείχος από χάλυβα».

Ο Σι αναφέρθηκε επίσης στην Ταϊβάν, ζητώντας τον τερματισμό των «αποσχιστικών δραστηριοτήτων» και κάνοντας λόγο για «εξωτερική παρέμβαση», φωτογραφίζοντας – χωρίς να ονομάσει – τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο στρατιωτικό σύμμαχο της Ταϊβάν.

Φάνηκε επίσης να προσφέρει στην Ταϊβάν τη συμφωνία «μία χώρα, δύο συστήματα» που παρατηρείται στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, η οποία θεωρητικά θα επέτρεπε κάποια αυτονομία υπό την κυριαρχία του Πεκίνου, αλλά στην πράξη είναι μια εξαιρετικά αντιδημοφιλής προσφορά στους Ταϊβανέζους.

Οι ανησυχίες του Xi για την «ασφάλεια» επεκτείνονται και στο εσωτερικό μέτωπο, όπου οι αξιωματούχοι έχουν θέσει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, κατά έναν μέτριο στόχο του 5% για το 2023, μετά την οικονομική υποχώρηση που προκάλεσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Ο Σι, ωστόσο, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κίνας να εξασφαλίσει τη «μεγάλη αναζωογόνηση» του έθνους για όλους τους πολίτες.

«Η σκυτάλη της οικοδόμησης μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας και η προώθηση της εθνικής αναζωογόνησης έχει περάσει ιστορικά στη γενιά μας», είπε, καλώντας να ενταθούν οι προσπάθειες για «αναβάθμιση και αναζωογόνηση της οικονομίας» εστιάζοντας σε τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα