Μια έρευνα που παρήγγειλε η Ε.Ε. θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να θεσπίσουν τον δικό τους νόμο περί ξένων πρακτόρων, ανέφερε σήμερα το Politico.
ΜΚΟ και σύμβουλοι λέγεται ότι «τρομοκρατούνται» από την πιθανή κίνηση, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα καλούνται να αναφέρουν οποιαδήποτε ξένη χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε το δημοσίευμα.
Τρεις πηγές είπαν στο Politico ότι στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί μια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τρίτο μέρος για λογαριασμό της Κομισιόν και ζητούσε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αποκαλύψουν εάν λαμβάνουν χρηματοδότηση από χώρες εκτός Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις πηγές, η ερώτηση έκανε ορισμένες ΜΚΟ να ανησυχούν ότι απαντώντας σε αυτήν «έθεταν ουσιαστικά τον εαυτό τους σε μια μελλοντική λίστα».
Η μελέτη «ξάφνιασε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Νικ Αϊόσα, επικεφαλής της «Transparency International», μιας γερμανικής ΜΚΟ που ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς παγκοσμίως.
Η μελέτη παραγγέλθηκε από το γραφείο της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη του λεγόμενου πακέτου «υπεράσπισης της δημοκρατίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτή η νομοθεσία, η οποία στοχεύει στην προστασία των βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. από την επιρροή ξένων παραγόντων, είχε υποσχεθεί από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα, φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Αναμένεται να έχει συγκροτηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
«Η χρονική στιγμή είναι άβολη» για την Ε.Ε. να επεξεργάζεται έναν τέτοιο νόμο, επεσήμανε το Politico, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στην Γεωργία, επίδοξο μέλος της Ε.Ε.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, Τιφλίδα, για αρκετές ημέρες νωρίτερα τον Μάρτιο, καταδικάζοντας ένα σχέδιο νόμου για τους «ξένους πράκτορες». Η αντιπολίτευση, η οποία οργάνωσε τις κινητοποιήσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να περάσει νομοθεσία «ρωσικού τύπου», η οποία απαιτεί από κάθε ομάδα που λαμβάνει περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να καταχωρηθεί ως ξένος πράκτορας.
Οι Βρυξέλλες τάχθηκαν πλήρως στο πλευρό των διαδηλωτών, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να περιγράφει τον εγκαταλελειμμένο πλέον νόμο ως «μια πολύ κακή εξέλιξη για τη Γεωργία και τον λαό της» και να προειδοποιεί ότι «αντίκειται στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ε.Ε.».