ΑΘΗΝΑ
01:29
|
28.03.2023
Σκίτσα για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με τη διαμεσολάβηση της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θυμάστε τον «άξονα του Κακού» από το μακρινό 2002; Τότε που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Γουόκερ Μπους διακήρυττε ότι ένας «άξονας του Κακού» απειλεί την ειρήνη στον πλανήτη; Τρεις χώρες: το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, κατηγορήθηκαν ότι εξοπλίζονταν με όπλα μαζικής καταστροφής και οι ΗΠΑ δεσμεύονταν για τον αφοπλισμό τους στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε και σήμερα ένας άλλος άξονας σχηματίζεται σύμφωνα με τον Χασάν Μπλεϊμπέλ από τον Λίβανο: Ο «άξονας του Πετρελαίου».  

Την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκε μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, με τη μεσολάβηση της Κίνας. «Πρόκειται για ένα πραγματικό σοκ στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ», γράφει ο Θέμης Τζήμας στο Κοσμοδρόμιο για την εν λόγω συμφωνία.

«Με χορηγό την Κίνα η συμφωνία Ριάντ-Τεχεράνης», σχολιάζει ο σκιτσογράφος Emad Hajjaj από την Ιορδανία.

«Η συμφωνία προκαλεί ενδιαφέρουσες αντιδράσεις αλλά και πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου εάν σκεφθεί κανείς πως ΗΠΑ και Ισραήλ αξιοποιούν τα τελευταία χρόνια την αντίθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ για να προωθήσουν επιθετικά σχέδια κατά του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα και την ενίσχυση της θέσης του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», διαβάζουμε στο Κοσμοδρόμιο.

«Η γέφυρα της Κίνας» στο σκίτσο του Χασάν Μπλεϊμπέλ με τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ να απολαμβάνει στην αιώρα του τους… χυμούς της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πατρούσεφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τα μοναδικά όπλα της Ρωσίας

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη με τη σφραγίδα της ΕΕ

Η Μενδώνη είδε τον Πάπα για 45 λεπτά

Η Μπουρκίνα Φάσο διακόπτει τις εκπομπές του France 24

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα