ΑΘΗΝΑ
21:29
|
17.06.2024
Ο Φόσμπερι είχε γράψει με τις επιδόσεις του ιστορία στον παγκόσμιο στίβο ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έφυγε» την Κυριακή από τη ζωή ο 76χρονος Αμερικανός πρωταθλητής άλτης εις ύψος Ντικ Φόσμπερι που είχε γράψει με τις επιδόσεις του ιστορία στον παγκόσμιο στίβο ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Τη χρονιά εκείνη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα, περνώντας με την πλάτη τον πήχη στα άλματα, δίνοντας έκτοτε το όνομά του στο συγκεκριμένο στυλ του αγωνίσματος.

Καθιέρωσε έκτοτε το άλμα με περιστροφή του κορμού και με την πλάτη πάνω από τον πήχη με την ονομασία «Fosbury Flop».

Μολονότι δεν ξαναπήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η κληρονομιά που άφησε στο άλμα εις ύψος ήταν τέτοια που έκτοτε φαίνεται σχεδόν απίθανο πως το άλμα γινόταν κάποτε σηκώνοντας ψηλά το ένα πόδι και μετά το άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα το άλμα Fosbury Flop χρησιμοποίησαν οι 13 από τους 16 άλτες. Μετρώντας από το 1972 μέχρι και το 2021, από τα 36 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια τα 34 τα κέρδισαν άλτες με το στιλ «Φόσμπερι».

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Φόσμπερι πέθανε ήρεμα στον ύπνο του μετά από υποτροπή στο λέμφωμα που τον ταλαιπωρούσε καιρό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιβάτες λεωφορείου του ΟΑΣΑ ξυλοκόπησαν ελεγκτή εισιτηρίων

Τουλάχιστον 26 παιδιά ανάμεσα στους δεκάδες αγνοούμενους ανοικτά της Καλαβρίας

Συνελήφθη επ’αυτοφώρω για ληστεία ανηλίκων 16χρονος στην Κηφισιά

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου: Χρυσό μετάλλιο στον συγκλονιστικό Παπαστάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα