Μεγάλη αναστάτωση στις αγορές προκαλεί η κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών τόσο της Silicon Valley Bank, όσο και της Signature Bank. Η αρχική στάση αναμονής από τους επενδυτές δεν φάνηκε να κρατά πολύ, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου.
Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά σχεδόν 500 μονάδες έχοντας απώλειες άνω του 3%, ο CAC στο Παρίσι χάνει πάνω από 200 μονάδες έχοντας πτώση 3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 2,3%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μεγάλες απώλειες κοντά στο 3%.
Η ελβετική Credit Suisse κάνει βουτιά 7,8% και η γερμανική Commerzbank ακολουθεί με απώλειες 7,5%. Η HSBC που ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας την SVB UK, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 2,6%.
Το κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο Dax στη Φραγκφούρτη καταγράφει πτώση της τάξης του 2,7% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίζεται στο -4,3%. Νωρίς το πρωί και είχαμε πιέσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να κάνει βουτιά 4%.
Οι τραπεζικές χρεοκοπίες στις ΗΠΑ αφορούσαν πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ιδιαίτερη παρουσία στην Ευρώπη (με την εξαίρεση της Βρετανίας). Ειδικοί διαβεβαίωναν πως μετά και την απόφαση να προστατευθεί το σύνολο των καταθετών σε SVB και Signature δεν υπάρχουν φόβοι διάχυσης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ περιορίζονται και οι ανησυχίες για «κανόνια» στον κλάδο των startups.
Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομολόγο Στέφανι Πομπόι, η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ο προάγγελος μιας μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της κλίμακας του κραχ του 2008.
Η Πομπόι, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας οικονομικής έρευνας Macro Mavens , μίλησε στο αμερικανικό FOXNEWS για να εξηγήσει τις ευρύτερες επιπτώσεις της κατάρρευσης της SVB .
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σοβαρό και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης τύπου 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά
«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης όπως το 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική,
Νομίζω ότι αυτή είναι η ακούσια συνέπεια της νομισματικής πολιτικής της Fed (Federal Reserve – Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), η οποία συνδυάζεται με πολύ κακή δημοσιονομική πολιτική (σ.σ. Πολλοί λένε πως η καταστροφική πολιτική ακολουθείται σκόπιμα, έτσι ώστε να επέλθει τεχνητό χάος και σκοτεινοί διεθνιστικοί κύκλοι να επιβάλλουν εύκολα ως «λύση» αυτό που θέλουν να γίνει και όχι αυτό που πρέπει)
Ουσιαστικά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν απερίσκεπτους κινδύνους. Όλα αυτά επιστρέφουν για να τους δαγκώσουν δυνατά και έχουμε μερικές σημαντικές συνέπειες που έρχονται κατά πάνω μας».
Πόσο θα επηρεάσει αυτό την Ελλάδα
Η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα» εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης. Ο κ. Πετράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα αίτια της κατάρρευσης των δύο τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων και ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος παραπαίει λόγω διάφορων γεωστρατηγικών μεταβολών. Άρα, τα αίτια είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του 2008. Συγχρόνως, έχοντας την εμπειρία του 2008, οι Αμερικάνοι και νομίζω και οι Βρετανοί εντός της ημέρας -διότι η Silicon Valley Bank έχει και μία θυγατρική στη Βρετανία- ενήργησαν έτσι ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους. Μετά τους νόμους του 2010, υπάρχουν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα συστήματα πολύ πιο αυστηρά απ’ ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν».
«Το αίτιο δεν είναι τα φανταστικά προϊόντα τα οποία είχαν εφεύρει οι τραπεζίτες στην περίοδο του 2008. Το αίτιο είναι αρκετά πραγματικό, δεν δικαιολογείται βέβαια εκ μέρους των διαχειριστών της τράπεζας. Νομίζω ότι η εξέλιξη θα είναι ελεγχόμενη. Ο τραπεζικός τομέας παραπαίει από πλευράς μετοχών, αλλά οι μετοχές ούτως η άλλως ανεβοκατεβαίνουν. Πιστεύω πως η εξέλιξη θα είναι περίπου ελεγχόμενη, αλλά, επειδή είμαστε σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, είναι ζητήματα που πρέπει κάποιος να προσέξει», επισήμανε στη συνέχεια ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Για το αν η κατάρρευση της μιας τράπεζας σχετίζεται με της άλλης, ο Πετράκης επισήμανε: «Είναι δύο διαφορετικά περιστατικά, για την ίδια αιτία όμως, όχι από τους ίδιους ανθρώπους, εννοώ από πλευράς δομής. Η αιτία είναι η αύξηση των επιτοκίων και οι επενδύσεις που είχανε κάνει. Όταν παίρνεις καταθέσεις (οι τράπεζες) οι οποίες έχουν άμεση ζήτηση και πας και τις καταθέτεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου με 5ετή και 10ετή διάρκεια, εάν βρεθεί ο πελάτης σου να ζητήσει πίσω τα χρήματά του, εσύ δεν θα μπορείς να τα δώσεις, θα αναγκαστείς να πουλήσεις, θα πέσουν οι τιμές, και θα προκληθεί αυτό το οποίο και έγινε».