ΑΘΗΝΑ
10:50
|
16.04.2024
«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί» είπε χαρακτηριστικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ευθύνες που του αναλογούν σε ότι αφορά τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ανέλαβε απόψε στη διάρκεια συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι σε ό,τι αφορά το πολύνεκρο, εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη «οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στην κυβέρνησή του λέγοντας ότι «και το 2015 ανέλαβα την ευθύνη που του αναλογούσε για να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία και στην συνέχεια με την Συμφωνία των Πρεσπών και τις δύο φορές δέχθηκα σκληρή κριτική».

Σε επόμενο σημείο αμφισβήτησε χωρίς περιστροφές την «αξιοπιστία» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προσθέτοντας ότι εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του θα είχε παραιτηθεί.

Αναφερόμενος πιο εκτενώς στο δυστύχημα των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι για 15 ημέρες δεν εμφανίστηκε από σεβασμό στους νεκρούς και στις οικογένειές τους, επισημαίνοντας:

«Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, είναι ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαπίστωση από τον μέσο πολίτη ότι το κράτος που έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει ασφάλεια στον μέσο πολίτη. Κι εμείς κυβερνήσαμε, αλλά κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτό το κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αίτημα τον εκσυγχρονισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή την επανίδρυση, εμείς είχαμε άλλες προτεραιότητες λόγω μνημονίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως ήλθε για να το διορθώσει με το επιτελικό κράτος».

Σε επόμενο σημείο εξήγησε ότι οι σιδηρόδρομοι έπρεπε να έχουν σύστημα τηλεδιοίκησης από το 2003, το οποίο «δεν ολοκληρώθηκε, ούτε επί των ημερών μας». Και συνέχισε:

«Ενώ δεν είχαμε το σύστημα τηλεδιεύθυνσης, κάτι σαν αυτόματο πιλότο, μέχρι το 2019 είχαμε πύργο ελέγχου, μετά όμως δεν έχουμε ούτε αυτόματο πιλότο, αλλά ούτε κέντρο ελέγχου. Το 2019 διαλύθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης Λαρίσης λόγω μίας πυρκαγιάς που ξέσπασε και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Η κυβέρνηση έκανε 10 δις απευθείας αναθέσεις δεν μπορούσε να κάνει μία απευθείας ανάθεση για να αποκαταστήσει το κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας;».

Σε ότι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στον ΟΣΕ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Το πρόβλημα του ΟΣΕ είναι γνωστό. Ως πρωθυπουργός παρέλαβα την καυτή πατάτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική βοήθεια στην ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 15 δις ευρώ. Για μας η ιδιωτικοποίηση ήταν εξαναγκαστική, όταν ο δημόσιος φορέας βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής για 15 δις δεν έχεις άλλη επιλογή. Διαπραγματευτήκαμε να μείνει το δίκτυο στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσαμε τα τραίνα με μία συμφωνία με την Επιτροπή ότι σβήνονται τα προηγούμενα χρέη. Οι Ιταλοί αγοραστές είχαν δεσμευτεί για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα