ΑΘΗΝΑ
07:24
|
27.04.2024
Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η καθημερινή επιβίωση για το μεγαλύτερο μέρος του λαού του Λιβάνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανελέητη χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τον Λίβανο από το φθινόπωρο του 2019 φουντώνει περαιτέρω, βυθίζοντας ακόμη πιο  βαθιά στην κρίση τον πολύπαθο λιβανέζικο λαό. Σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με τη λίρα Λιβάνου διαμορφώθηκε τα πρώτη φορά στις 100.000 λίρες προς ένα δολάριο επισείοντας σειρά αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από την απόφαση των τραπεζών του Λιβάνου για νέα απ’ αόριστον απεργία μετά την ενεργοποίηση κανονισμού που θα επιτρέπει στους δανειστές να πληρώνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα με την παλιά (προ κρίσης) ισοτιμία του ενός δολαρίου προς 1.507 λίρες.

Η «Ενωση Τραπεζών Λιβάνου» διαμαρτυρήθηκε, με σημερινή της ανακοίνωση, για τα «αυθαίρετα» δικαστικά μέτρα εις βάρος τούς, που ανακοινώθηκαν αφότου καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.

Ο (Σιίτης) πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι επέρριψε την ευθύνη στους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών κατηγορώντας τες πως κάνουν λαθρεμπόριο συναλλάγματος στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη νέα επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα.

Ζήτησε την σύγκλιση της βουλής και της υπηρεσιακής κυβέρνησης του δισεκατομμυριούχου  πρωθυπουργού Νατζίμπ Μπέρι παρά το κενό που υπάρχει στον προεδρικό θώκο μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας θητείας του Προέδρου Μισέλ Αούν.

Επανέλαβε επίσης την προτίμησή του στο πρόσωπο του Χριστιανού πρώην βουλευτή Σουλεϊμάν Φραγκιέ, όπως είχε κάνει την περασμένη βδομάδα και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Στις αρχές τρέχοντος μηνός οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στον Λίβανο άρχισαν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων σε δολάρια ΗΠΑ, λόγω των διαδοχικών κυμάτων υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Προηγουμένως τα σούπερ μάρκετ είχαν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων για τον ίδιο λόγο. Παρομοίως, πολλά εστιατόρια και καταστήματα στον Λίβανο έχουν επίσης αρχίσει εδώ και μήνες να αναφέρουν τις τιμές των προϊόντων τους σε δολάρια.

Σήμερα πάντως συλλογικότητες δικηγόρων στη Βηρυτό κάλεσαν τους καταθέτες να διοχετεύσουν την οργή τους στα σπίτια των τραπεζιτών της χώρας.

Ο Λίβανος έχει το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ του υψηλότερου πληθωρισμού που ανέρχεται σε 332% από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούλιο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα