ΑΘΗΝΑ
10:05
|
02.06.2023
Η συμφωνία θα παραταθεί αυτόματα αν δεν τεθούν αντιρρήσεις από κάποια πλευρά αναφέρει το TASS - Για 60 ημέρες κάνει λόγο ο ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην καταγγελία ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων αντιμετωπίζουν φραγμούς, παρά τη συμφωνία που εξαιρεί τη διακίνηση σιτηρών και λιπασμάτων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, προχώρησε για μία ακόμα φορά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

Οι «εξαιρέσεις στις κυρώσεις όσο αφορά στα τρόφιμα και τα λιπάσματα», που συμφώνησαν οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο «δεν λειτουργούν», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, Δευτέρα, ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βερσίνιν, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον ΟΗΕ, στις οποίες συμμετείχε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς

«Ο ΟΗΕ σημειώνει την ανακοίνωση που έγινε σήμερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την παράταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για 60 ημέρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ μετά τη συνάντηση.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή των δύο συμφωνιών που υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου 2022: της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών·και του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΗΕ, για την διευκόλυνση εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων», σημείωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος αφοσιωμένος στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στις προσπάθειες διευκόλυνσης της εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απρόσκοπτες οι εξαγωγές λένε οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαφωνεί με τις καταγγελίες ότι οι εξαιρέσεις από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σχετικά με την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, δεν λειτουργούν, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

«Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, όταν γνωρίζουμε, και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει, ότι οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας έχουν επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό. Οι ισχυρισμοί της Μόσχας για εμπόδια στην εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων, απλά δεν είναι αληθείς», τόνισε.

«Έχουμε ακούσει πολλές δικαιολογίες από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες σχετικά με το γιατί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μην παραταθεί», δήλωσε τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την επέκταση και παράτασή της.

Η συμφωνία θα παραταθεί αυτόματα αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις

Η συμφωνία για τα σιτηρά δεν προβλέπει ειδικούς μηχανισμούς παράτασης, γι’ αυτό και θα παραμείνει σε ισχύ μετά τις 18 Μαρτίου, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη αντιταχθεί, δήλωσε στο TASS πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται.

«Εάν οι πλευρές δεν έχουν αντιρρήσεις, η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ μετά τις 18 Μαρτίου», είπε όταν ρωτήθηκε εάν τα μέρη πρέπει να επισημοποιήσουν με κάποιο τρόπο την παράταση.

Σε αυτή την περίπτωση, η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ ως έχει, χωρίς αλλαγές ή τροποποιήσεις, αναφέρει το TASS, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη, δεν έχει σημασία αν θα παραταθεί για 60 ή 120 ημέρες. «Εάν η συμφωνία παραταθεί για 60 ημέρες, θα παραμείνει σε ισχύ μετά τις 18 Μαρτίου, ενώ εντός 60 ημερών οποιοδήποτε μέρος μπορεί να θέσει θέμα τερματισμού της», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: «Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» αντί της κλιμάκωσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Ζιμπάμπουε: Νέος νόμος ποινικοποιεί τη συνεργασία με εκπροσώπους ξένων κρατών

Κόσοβο: Ανυποχώρητος στην εγκατάσταση Αλβανών δημάρχων στις σερβικές πόλεις ο Κούρτι

Λουκασένκο: Η Δύση στήνει ένοπλες ομάδες στην Λευκορωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα