ΑΘΗΝΑ
00:54
|
27.04.2024
Η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαμηνύσει πως το TikTok θα πρέπει να πωληθεί, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια μέσω των δεδομένων που συγκεντρώνονται από εκατομμύρια χρήστες.

Η απαίτηση για αλλαγή ιδιοκτησίας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Wall Street Journal (WSJ), επιβεβαιώθηκε από το TikTok στο BBC News.

Η εταιρεία δήλωσε ότι μια αναγκαστική πώληση δεν θα άλλαζε τη ροή των δεδομένων ή την πρόσβαση σε αυτά.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του BBC News για σχολιασμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι δεδομένα από τη δημοφιλή εφαρμογή θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την WSJ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει η ByteDance να πουλήσει το TikTok προκειμένου να υπάρξει μια σαφής απόσταση από την Κίνα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), η οποία επιβλέπει τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, συνέστησε ομόφωνα την εκχώρηση της δημοφιλούς εφαρμογής.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε ότι δεν αμφισβητεί το δημοσίευμα της WSJ και επιβεβαίωσε ότι είχε υπάρξει επαφή με την CFIUS. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα ρεπορτάζ ήταν υπερβολικά και ότι δεν ήταν σαφές τι σημαίνει στην πράξη η «εκποίηση».

«Αν ο στόχος είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η εκποίηση δεν λύνει το πρόβλημα: μια αλλαγή στην ιδιοκτησία δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στις ροές δεδομένων ή στην πρόσβαση [σε αυτά]», είπε ο εκπρόσωπος.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια είναι με τη διαφανή, με βάση τις ΗΠΑ προστασία των δεδομένων χρηστών και των συστημάτων των ΗΠΑ».

Η απειλή απαγόρευσης εκφράστηκε για πρώτη φορά το 2020, υπό τον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης αρνητική άποψη για το κοινωνικό δίκτυο. Το TikTok συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τους χρήστες του, παρόμοια με το Instagram και το Twitter.

Μπορεί να λάβει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες και έχει πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας. Ο φόβος, που επικαλούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περάσουν στην κινεζική κυβέρνηση.

Η TikTok έχει δηλώσει ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μεταφέρει στις ΗΠΑ όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζει Project Texas.

Η εταιρεία είπε στο BBC News ότι εξακολουθεί να προχωρά με αυτό το σχέδιο.

Η εξέλιξη έρχεται μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση μιας νέας νομοθεσίας στη Γερουσία, η οποία θα μπορούσε να δώσει στον πρόεδρο την δυνατότητα να απαγορεύσει το TikTok σε εθνικό επίπεδο.

Ο προτεινόμενος νόμος θα επέτρεπε στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να επισημαίνει εταιρείες που συνδέονται με το εξωτερικό ως κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Ο διευθύνων σύμβουλός του Tik Tok, Σου Ζι Τσιού, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα.

Το TikTok έχει απαγορευθεί σε κυβερνητικά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ε.Ε.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε και αυτό την απαγόρευση της εγκατάστασης της εφαρμογής σε κυβερνητικές συσκευές.

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα, όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας, Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα