ΑΘΗΝΑ
01:35
|
25.04.2024
Ο θρύλος της ΑΕΚ άφησε πίσω του ανεξίτηλο το στίγμα της σταδιοδρομίας του εντός και εκτός γηπέδων. Αύριο Παρασκευή η κηδεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Μίμης Παπαϊωάννου, ένας από τους σημαντικότερους και πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο θρύλος της ΑΕΚ άφησε πίσω του ανεξίτηλο το στίγμα της σταδιοδρομίας του εντός και εκτός γηπέδων.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε ως παίκτης της ΑΕΚ επί 17 συνεχείς περιόδους (1962-1979), πέτυχε 234 γκολ και μαζί της κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας το 1968-69 στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο κύπελλο UEFA.

Η IFFHS τον αναγνώρισε το 2000 ως τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ενώ το 2003 ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA.

Η ΑΕΚ τον αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο με μακροσκελή ανάρτησή της στο Instagram.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΑΕΚ ATHENS FC (@aekfc_official)

Ο Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Ο πατέρας του Κώστας ήταν έφορος στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Νέα Γενεά και έτσι ο μικρός Μίμης ήρθε από νωρίς σε επαφή με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο δεν άργησε να φανεί και η αγάπη του για την ποδοσφαιρική μπάλα ήταν αναμφίβολη. Εγκατέλειψε το σχολείο νωρίς μοιράζοντας τον χρόνο τους ανάμεσα στο γήπεδο και στο κουρείο του χωριού όπου εργαζόταν ως βοηθός.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου εργάστηκε για κάποια χρόνια ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής στο πλευρό του Στέλιου Καζαντζίδη. Τραγούδησε επίσης τον ύμνο της ΑΕΚ σε μουσική του Καζαντζίδη. Ασχολήθηκε με το τραγούδι όταν η «Ένωση» δεν του επέτρεψε να πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ισπανική ομάδα προσέφερε μυθικά ποσά: 4 εκατ. δραχμές στην ΑΕΚ και 750.000 δραχμές στο παίκτη. «Αφού η ΑΕΚ δε σε θέλει, έλα μαζί μας» του είχε πει ο Στέλιος Καζαντζίδης όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Παπαϊωάννου στην αυτοβιογραφία.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Μίμη

Η Super League σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει γράψει τη δική του ιστορία για δεκαετίες, τόσο ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, όσο και της Εθνικής Ελλάδας και με την αγάπη για την ομάδα του και το ποδόσφαιρο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Από την πλευρά της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει:

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο εκλιπών αγωνίστηκε σχεδόν για δύο δεκαετίες (’60 και ’70) κυρίως με αυτή της ΑΕΚ (αρχικά έπαιξε στη Βέροια), όπως φυσικά και της εθνικής ομάδας, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην πολυετή παρουσία του στο ποδόσφαιρο.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε:

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια ενός ακόμη μεγάλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Μίμη Παπαϊωάννου. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, θα μείνει αξέχαστος….

Την Παρασκευή η κηδεία

Αύριο Παρασκευή (17/3) η ΑΕΚ και σύσσωμος ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αποχαιρετήσει τον Παπαϊωάννου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Την κηδεία έχει αναλάβει η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Παλαίμαχοι ΑΕΚ: «Καλό ταξίδι αγαπημένε μας»

Το «αντίο» στον Μίμη Παπαϊωάννου είπαν και οι παλιοί του συμπαίκτες, μέσω του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ΑΕΚ, που εξέδωσε ανακοίνωση: «Ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ θρηνεί μαζί με όλη την ενωσίτικη οικογένεια, την τεράστια απώλεια του αγαπημένου μας Μίμη Παπαϊωάννου. Του μεγάλου μας αρχηγού. Του μεγαλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή της ιστορίας. Καλό ταξίδι, αγαπημένε μας Μίμη. Όλα όσα προσέφερες στην ΑΕΚ και στον καθέναν από εμάς, δεν θα σβήσουν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Σε ευχαριστούμε για όλα και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά σου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα