ΑΘΗΝΑ
22:22
|
26.04.2024
Δικαστήριο έκρινε ότι «προσωπικές πληροφορίες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για τους σκοπούς διαφημίσεων, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολλανδικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι μια ευρωπαϊκή θυγατρική της Meta, το Facebook Ireland, χρησιμοποίησε αθέμιτα προσωπικά δεδομένα Ολλανδών πολιτών μεταξύ 2010 και 2020, λέγοντας, συγκεκριμένα, ότι η εταιρεία είχε «παραβιάσει το νόμο».

«Προσωπικές πληροφορίες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για τους σκοπούς διαφημίσεων, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται», αναφέρεται στη περίληψη της δικαστικής απόφασης.

Επίσης, η απόφαση αναφέρει ότι «προσωπικές πληροφορίες δόθηκαν σε τρίτους χωρίς να ενημερωθούν οι χρήστες του Facebook και χωρίς να υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο».

Η απόφαση απευθύνεται στη Facebook Ireland επειδή είναι το τμήμα της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των δεδομένων των Ολλανδών χρηστών. Η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στο στάδιο που θα μπορούσε να ζητηθεί αποζημίωση.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ικανοποιημένη» με ορισμένα μέρη της απόφασης και θα ασκήσει έφεση σε άλλα, σημειώνοντας ότι ορισμένοι ισχυρισμοί χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία.

«Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών είναι σημαντική για τους Ολλανδούς χρήστες και θέλουμε να έχουν τον έλεγχο του τρόπου χρήσης των δεδομένων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

Ο ενάγων, η Data Privacy Stichting, ξεκίνησε το 2020 ως σύμπραξη μεταξύ μιας ομάδας δικηγορικών γραφείων και της Ολλανδικής Ένωσης Καταναλωτών για να προσπαθήσει να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Ένας εκπρόσωπος του ενάγοντα είπε ότι η ομάδα ελπίζει τώρα να συναντήσει το Facebook για να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για το Facebook αλλά για όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αδίκως τα δεδομένα των χρηστών τους», ανέφερε ο Χιράρ Σπίρενμπουργκ, εκπρόσωπος του ενάγοντα.

Ο Σπίρενμπουργκ είπε ότι 190.000 άτομα είχαν εγγραφεί για την πρωτοβουλία, αλλά οποιοσδήποτε από τους περίπου 10 εκατομμύρια Ολλανδούς που χρησιμοποίησαν το Facebook κατά τη σχετική περίοδο μπορεί να συμμετάσχει εάν η υπόθεση περάσει σε φάση αποζημίωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα