ΑΘΗΝΑ
22:28
|
07.05.2024
Ανακάμπτει η διακίνηση μετά τα λοκντάουν, την ώρα που αναδύονται νέες αγορές σε Αφρική και Ασία και εντείνεται ο ανταγωνισμός συμμοριών στη Λατινική Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά τα λοκντάουν, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα που δόθηκε στη δημοσιότητα και καταγράφει άνοδο της καλλιέργειας κόκας κατά 35% μεταξύ 2020 και 2021.

Η έκθεση καταγράφει επίσης την ανάδυση νέων κόμβων διακίνησης στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, και την όλο και συχνότερη χρήση των ταχυδρομικών υπηρεσιών προκειμένου να φτάσουν τα ναρκωτικά στους χρήστες που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, με την Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική να ακολουθούν όσο αφορά τις μεγαλύτερες αγορές κοκαΐνης, την ίδια ώρα που οι μέθοδοι μετατροπής της πρώτης ύλης σε σκόνη βελτιώνονται συνεχώς.

Η έκθεση αναφέρει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας είχε «ανασταλτικό» αποτέλεσμα στις αγορές ναρκωτικών, καθώς τα διεθνή ταξίδια περιορίστηκαν σημαντικά και περιορίστηκε η κατανάλωση σε δημόσιους χώρους καθώς έκλεισαν νυχτερινά κέντρα και μπαρ.

«Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτή η ύφεση είχε μικρό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες τάσεις», αναφέρει η έκθεση. Η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά κοκαΐνης, πλέον ανακάμπτει και εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ, ανοίγοντας και νέες αγορές όπως αυτές της Αφρικής και της Ασίας, που έως τώρα ήταν περιορισμένες, προδιαγράφοντας μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης η χρήση της κοκαΐνης κρακ παρουσιάζει ανοδική τάση σε αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου , του Βελγίου , της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση στην Νότια Αμερική, καθώς εγκληματικές ομάδες έχουν πάρει τον έλεγχο περιοχών που προηγουμένως διοικούνταν από τη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της Κολομβίας – Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc) και οι οποίες ανταγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής και διακίνησης στην οποία εμπλέκονται και ξένες ομάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα