Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα το Κίεβο και τη Μόσχα επαναλάβουν «το συντομότερο δυνατό» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Πεκίνο.
«Η Κίνα φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Τσιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο του.
Η Κίνα «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό και θα επανέλθουν στον δρόμο μιας πολιτικής διευθέτησης».
«Συζητήσαμε για τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.
Είναι η πρώτη επίσημη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο Τσιν Γκανγκ έγινε υπουργός Εξωτερικών στα τέλη Δεκεμβρίου.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Κίνα είχε δημοσιεύσει ένα έγγραφο 12 σημείων με το οποίο καλούσε ήδη τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το κείμενο αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου και ζητεί να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών – υποδηλώνοντας επίσης την ακεραιότητα της Ουκρανίας, της οποίας ένα μέρος του εδάφους τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι Δυτικοί δέχθηκαν με επιφύλαξη το κινεζικό έγγραφο καθώς η Κίνα, που επισήμως είναι ουδέτερη, ουδέποτε καταδίκασε δημόσια τη Ρωσία.
Η κινεζική διπλωματία επιδιώκει να επιβληθεί ως μεσολαβήτρια στη σύγκρουση αυτή. Ωστόσο, αρκετές δυτικές χώρες την αποκλείουν από αυτό τον ρόλο λόγω της τοποθέτησής της ως στενού εταίρου της Μόσχας.
Ο Τσιν Γκανγκ επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του στο κινεζικό έγγραφο των 12 σημείων, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Πεκίνο είχε μέχρι τώρα «κρατήσει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση στο ουκρανικό ζήτημα».
«Η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και παύση των μαχών, για να κατευναστεί η κρίση και να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ειρήνη», υπογράμμισε.
«Ελπίζουμε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία (…) όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική διευθέτηση».
Η Κίνα, που κατηγορήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ ότι εξετάζει την προμήθεια όπλων στη Ρωσία, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει τέτοιες προθέσεις.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)