ΑΘΗΝΑ
16:19
|
01.05.2024
Είχαν παγιδευτεί 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όταν έγινε έκρηξη λόγω συσσώρευσης μεθανίου στις στοές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρηξη εξαιτίας συσσώρευσης μεθανίου την Τρίτη σε στοά ορυχείου άνθρακα στην κεντρική Κολομβία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, κατά τον οριστικό απολογισμό που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι αρχές.

«Δυστυχώς, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στη Σουτατάουσα», στον νομό Κουντιναμάρκα, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

Ο νομάρχης της περιοχής, Νικολάς Γκαρσία, είχε ανακοινώσει προχθές Τρίτη πως ένδεκα εργαζόμενοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ορυχείο μετά την έκρηξη και ότι διεξαγόταν επιχείρηση για να βρεθούν και να σωθούν άλλοι δέκα παγιδευμένοι.

Οι 30 ανθρακωρύχοι που δούλευαν στις εγκαταστάσεις στο ορυχείο όταν έγινε η έκρηξη εξαιτίας σπίθας που προκάλεσε σκαπάνη και ήρθε σε επαφή με συγκέντρωση μεθανίου, είχαν παγιδευτεί 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στις στοές έξι ορυχείων συνδεόμενων μεταξύ τους, πολλές από τις οποίες κατέρρευσαν στην αλυσιδωτή αντίδραση που προκάλεσε η έκρηξη.

«Δυστυχώς δεν επέζησε κανένας, μας ράγισε η καρδιά», ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο νομάρχης Γκαρσία, ανακοινώνοντας το τέλος της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Η άδεια εκμετάλλευσης του ορυχείου, που είχε εκχωρηθεί στον κολομβιανό όμιλο Minminer, ανεστάλη για όσο διαρκέσει η έρευνα που θα εξακριβώσει αν η ετιαρεία είχε φροντίσει να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις εξαερισμού προκειμένου το μεθάνιο να μην αποτελεί πηγή κινδύνου.

Συχνά τα δυστυχήματα

Τα δυστυχήματα σε μεταλλεία και ορυχεία στην Κολομβία, κυρίως εξαιτίας συγκεντρώσεων μεθανίου, είναι συχνά, ειδικά σε παράνομες εκμεταλλεύσεις, που αφθονούν με 1.260 περιστατικά να έχουν καταγραφεί από το 2011 ως τον Μάιο του 2022, με ετήσιο μέσο απολογισμό 103 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα (148 νεκροί το 2021).

Το χειρότερο δυστύχημα αυτής της φύσης στην πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας έγινε τον Ιούνιο του 2010, όταν 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης σε ορυχείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Πέτρο έχει ανακοινώσει σχέδιο για την «ενεργειακή μετάβαση», με σκοπό να εγκαταλειφθεί προοδευτικά η εκμετάλλευση του άνθρακα και του πετρελαίου.

«Κάθε θάνατος σε χώρο εργασίας δεν είναι μόνο επιχειρηματική αποτυχία, είναι κοινωνική και κυβερνητική αποτυχία», τόνισε χθες.

Το πετρέλαιο, ο άνθρακας και τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται νόμιμα είναι τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κολομβίας.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι εργάζονται νόμιμα σε ορυχεία και μεταλλεία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Όμως συνδικάτα καταγγέλλουν συχνά τις άσχημες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη εξοπλισμού προστασίας και τα ατελείωτα ωράρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα