ΑΘΗΝΑ
06:52
|
11.05.2024
Ο πληθωρισμός πέρσι έφθασε το 4,2% στην Ιαπωνία, υπό την επίδραση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στο 2%. Αυτό ανάγκασε την αύξηση μισθών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις στους μισθούς εδώ και 30 χρόνια πέτυχαν σήμερα τα συνδικάτα στην Ιαπωνία.

Οι αυξήσεις (γνωστές στην Ιαπωνία ες «shunto») που θα δοθούν από το ερχόμενο οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο είναι της τάξης του 3,8%. Εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων,  RENGO, ανακοίνωσε πως η αύξηση κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 11.844 γεν τον μήνα (περίπου 89 δολάρια).

Όπως τόνισαν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε μισθούς από το 1994 καθώς είναι η πρώτη φορά μετά περίπου 30 χρόνια που δίνονται μισθολογικές αυξήσεις άνω του 3%. Δόθηκαν λόγω των μεγάλων πιέσεων που έχουν υποστεί τα βασικά εισοδήματα των περισσότερων εργαζομένων από την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού στο 4,6% που έχει επίσης αυξήσει το κόστος ζωής για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι μεγαλύτερες ιαπωνικές βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Τογιότα είχαν συμφωνήσει με τα αιτήματα των συνδικάτων για μισθολογικές αυξήσεις, αλλά το 70% των άλλων εργαζομένων σε μικρότερες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν επωφελούνταν ούτε στο ελάχιστο από αυτές.

Ο πληθωρισμός πέρσι έφθασε το 4,2% στην Ιαπωνία, υπό την επίδραση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στο 2% εκτός των φρέσκων προϊόντων τον Ιανουάριο, ένα επίπεδο που είχε να δει από το 1981.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έκανε έκκληση επίσης στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις μισθών προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη και τις συνέπειες από την πτώση του γεν το 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα