ΑΘΗΝΑ
19:21
|
03.05.2024
Η τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Νορβηγό δικαστή Έρικ Μόζε, αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Έρικ Μόζε, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ερευνών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UN HRC) για την Ουκρανία, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες Πέμπτη, ότι η έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δεν βρήκε στοιχεία ότι η Ρωσία διέπραξε γενοκτονία στην Ουκρανία.

Η έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου, περιστατικά δολοφονιών, βασανιστηρίων και βιασμών αμάχων και αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία, αλλά οι συγγραφείς της αναφέρουν πως δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι οι ενέργειες αυτές υποκινούνται από πρόθεση γενοκτονίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Interfax-Ukraine, επικαλούμενο δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διεξαγωγή γενοκτονίας, αλλά υπάρχουν ορισμένες πτυχές που εγείρουν ερωτήματα και διερευνώνται, όπως για παράδειγμα ορισμένες δηλώσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης που στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες.

Ερωτηθείς για συγκεκριμένες κατηγορίες για γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, ο Μόζε είπε: «Γνωρίζουμε απολύτως αυτές τις καταγγελίες και θα τις ερευνήσουμε, εάν παραταθεί η εντολή της επιτροπής.»

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι τα κύματα επιθέσεων στην ενεργειακή και υδάτινη υποδομή της Ουκρανίας από τη Ρωσία μπορεί επίσης να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι έχουν τεκμηριώσει «έναν μικρό αριθμό» παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων «δύο περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου» και της πιθανής χρήσης πυρομαχικών διασποράς.

Η τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Νορβηγό δικαστή Έρικ Μόζε, αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργήθηκε πέρυσι και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα παρατείνει τη μονοετή θητεία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Όχι άλλη τοξικότητα

Τέμπη-«Ένα Χρόνο Μετά»: Το νέο τραγούδι των Κότσιρα και Κόμη Χ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα