ΑΘΗΝΑ
06:57
|
25.04.2024
Αν και οι δυνατότητες του Ernie φαίνονται τεράστιες, στην επίσημη παρουσίασή του οι επενδυτές απογοητεύθηκαν, με τη μετοχή της Baidu να πέφτει στο 10%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κινεζικός γίγαντας μηχανών αναζήτησης Baidu αποκάλυψε το chatbot Ernie με τεχνητή νοημοσύνη, τον τελευταίο αντίπαλο του πρωτοποριακού ChatGPT του OpenAI. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baidu, Ρόμπιν Λι, δήλωσε την Πέμπτη, ότι ο Ernie, γνωστός ως Weixin στα κινέζικα, ήταν το αποτέλεσμα «δεκαετιών σκληρής δουλειάς και προσπαθειών της Baidu».

China's Baidu Unveils ChatGPT Rival 'Ernie Bot', Investors Disappointed

«Σε δύο γύρους συνομιλίας, το ρομπότ Ernie παρουσίασε την ικανότητά του να συλλογίζεται με μαθηματική λογική», είπε ο Λι «Δεν αναγνωρίζει μόνο, εάν η ίδια η ερώτηση είναι σωστή ή όχι, αλλά δίνει επίσης απαντήσεις και συγκεκριμένα βήματα για να βρει την απάντηση».

Στην εκδήλωση στο Πεκίνο ο Λι έδειξε στον Ernie, να δημιουργεί μια αφίσα και ένα βίντεο συνεδρίου με βάση μια προτροπή, να προσφέρει συμβουλές για την καλύτερη τοποθεσία για την εκδήλωση μεταξύ πολλών κινεζικών πόλεων και να διαβάζει υλικό σε μια διάλεκτο Σετσουάν.

Baidu CEO Robin Li introduces the functions of Ernie Bot during an event in Beijing, Thursday, March 16, 2023. Chinese search giant Baidu on Thursday unveiled its artificial intelligence chatbot Ernie Bot, with its CEO saying that there was high market demand as Chinese companies raced to develop an equivalent of Microsoft-backed ChatGPT. (AP Photo/Ng Han Guan)

Ο Λι έδειξε επίσης, στο ρομπότ να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με ένα δημοφιλές κινεζικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας αλλά και να συνοψίζει την πλοκή του βιβλίου. Ο Λι δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα ενσωματωθούν στο οικοσύστημα των έξυπνων συσκευών Xiaodu της Baidu, θα είναι αρχικά διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών με κωδικό πρόσκλησης Ernie.

Το Ernie αποδίδει καλύτερα στα κινέζικα σε σύγκριση με τα αγγλικά και μπορεί να αντιμετωπίσει ερωτήσεις, που περιέχουν λογικά λάθη. Σε αντίθεση με τις επιδείξεις του ChatGPT του OpenAI, το Baidu δεν έδειξε ζωντανά τις δυνατότητες του Ernie, αλλά μέσω μιας σειράς διαφανειών. Το chatbot δεν διαθέτει επίσης λειτουργίες, που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια του ChatGPT, GPT-4, όπως η δυνατότητα δημιουργίας κειμένου ως απόκριση σε μια εικόνα.

Παρά το γεγονός, ότι το Ernie Bot δεν είναι ακόμα άψογο, η εταιρεία το κυκλοφόρησε ούτως ή άλλως λόγω της τεράστιας ζήτησης. Οι επενδυτές όμως, απογοητεύτηκαν από μια δοκιμασμένη παρουσίαση βίντεο του Ernie Bot, η οποία ώθησε τη μετοχή της Baidu να πέσει κατά 10%.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα του Ernie, ειδικά δεδομένης της έλλειψης ζωντανής επίδειξης, μια έντονη αντίθεση με τη ζωντανή ροή προγραμματιστών του GPT-4 του OpenAI πριν από λίγες ημέρες», είπε στο Al Jazeera ο Τσιμ Λι, αναλυτής τεχνολογίας στην Κίνα για το Economist Intelligence Unit.

«Ο Ρόμπιν Λι δεν έδειξε την ικανότητα του Ernie σε ένα μη κινεζικό γλωσσικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο Λι «Παραδέχτηκε επίσης, ότι η ικανότητα του Ernie να κατανοεί και να επεξεργάζεται τα αγγλικά δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή της κινεζικής κατανόησης. Αυτό το τοποθετεί πίσω από το ChatGPT, το οποίο είναι σε θέση να παράγει απαντήσεις στα αγγλικά, στα κινέζικα και σε άλλες γλώσσες».

Η ανακοίνωση της Baidu έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου το OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft παρουσίασε το GPT-4 , το οποίο η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο λέει, ότι είναι ικανό να έχει «ανθρώπινο επίπεδο απόδοσης» σε ορισμένους ακαδημαϊκούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας, να περάσει τις εξετάσεις δικηγόρων για υποψήφιους δικηγόρους με μια βαθμολογία στο κορυφαίο 10% των υποψηφίων.

Baidu presentation on Thursday

Ο Λι δήλωσε ότι «οι προσδοκίες του για το Ernie bot είναι πιο κοντά στο ChatGPT ή ακόμα και στο GPT4». Ωστόσο, περισσότεροι από 650 οργανισμοί στην Κίνα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το Ernie, συμπεριλαμβανομένων της China CITIC Bank, του Εθνικού Μουσείου της Κίνας και της εφημερίδας Global Times. Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τους τοπικούς προγραμματιστές AI και να ενσωματώσει την τεχνολογία σε ολόκληρη την κινεζική βιομηχανία.

Οι αυστηροί έλεγχοι στο διαδίκτυο του Πεκίνου, ωστόσο, έχουν εγείρει αμφιβολίες, για το πώς θα λειτουργούν τα chatbot στην Κίνα, δεδομένης της εξάρτησης της τεχνολογίας σε πληροφορίες που αφαιρούνται από διαδικτυακές πηγές. Ωστόσο, ο Ernie θα μπορούσε να βρει κάποια επιτυχία στην Κίνα λόγω των περιορισμών στα bot του OpenAI στη χώρα, δήλωσε ο Λι.

Πηγή: aljazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα