ΑΘΗΝΑ
07:23
|
03.05.2024
Η υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης απάντησε σε δημοσιεύματα που θέλουν τη Βουλγαρία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν υπάρχει κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας, ούτε αυτό έχει ήδη συμβεί, δήλωσε χθες η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ροζίτσα Βέλκοβα-Ζέλεβα.

Μια μέρα νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί από τοπικά μέσα ενημέρωσης ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε. Στο έγγραφο, η Βέλκοβα έκανε μια τέτοια πρόγνωση.

«Πληρώνουμε τακτικά τις πληρωμές του προϋπολογισμού, τις υποχρεώσεις, τις συντάξεις – αυτό δεν είναι ένα πτωχευμένο κράτος», είπε η Βέλκοβα σε συνέντευξή της στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό BNT.

«Την επόμενη εβδομάδα θα αποπληρώσουμε ένα χρέος 3 δισ. λεβ (1,53 δισ. ευρώ), μετά το οποίο το δημοσιονομικό αποθεματικό θα είναι περίπου 10 δισ. λεβ», πρόσθεσε η Βέλκοβα.

Σχολίασε ότι το έγγραφο που διέρρευσε ήταν μια έκθεση για την κυβέρνηση που περιλαμβάνει δύο σενάρια.

«Ένα [σενάριο] είναι ότι, εάν συνεχίσουμε με αυτές τις πολιτικές, οι οποίες είναι υπό την ισχύουσα νομοθεσία, τα ελλείμματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μεταξύ 6-7% [του ΑΕΠ]», είπε η Βέλκοβα.

Πρόσθεσε ότι τέτοια υψηλά ελλείμματα θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκάλαμπ Ντόνεφ αποφάσισε να προτείνει σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 με έλλειμμα 3% αντί του αρχικά προγραμματισμένου ελλείμματος 6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί το έλλειμμα 3%, η κυβέρνηση προτείνει αυξήσεις φόρων.

Η Βουλγαρία δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2023, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνει από μια κανονική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ διέλυσε το κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και κυβέρνηση.

Η Βέλκοβα είχε μία μέρα νωρίτερα δηλώσει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προτείνει την επαναφορά του ΦΠΑ στο 20% στους περισσότερους τομείς για τους οποίους μειώθηκε κατά τη διάρκεια των μέτρων για την covid, καθώς και έναν εφάπαξ φόρο επί υπερβαλλόντων κερδών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, σε περίπτωση υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος η Βουλγαρία θα αναγκαζόταν να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και θα τιμωρείτο από την Ε.Ε. Επιπλέον, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η σταθερή πορεία του βουλγαρικού λεβ προς το ευρώ μπορεί να αλλάξει.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη πει ότι το τελευταίο ενδεχόμενο δεν είναι δυνατό, καθώς δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια ενέργεια, και ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στο έγγραφο ήταν «ακατάλληλοι και ανεύθυνοι».

Η Βέλκοβα κατηγορήθηκε πως επιχείρησε με αυτή τη διαρροή να προκαλέσει πανικό μεταξύ των πολιτών, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 2ας Απριλίου, με εικασίες ότι προσπαθούσε να βοηθήσει το πρώην κυβερνών GERB να κερδίσει περισσότερες ψήφους.

(Πηγή: bne IntelliNews)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα