ΑΘΗΝΑ
19:15
|
24.04.2024
«Πιστεύω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπάθησαν τώρα να με βάλουν στη φυλακή ήταν υπεύθυνοι για την απόπειρα κατά της ζωής μου», επανέλαβε ο Χαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης χορήγησε παράταση στον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ίμραν Χαν για πολλές νομικές υποθέσεις που κατατέθηκαν εναντίον του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η σημερινή εξέλιξη ήρθε μετά από μέρες τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών του Χαν και των δυνάμεων ασφαλείας έξω από την κατοικία του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, Λαχόρη, η οποία κλιμακώθηκε σε συγκρούσεις καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν τον Χαν με εντολή δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ.

Συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του, ο Χαν έφτασε την Παρασκευή στο δικαστήριο της Λαχόρης για να ζητήσει παράταση για τις υποθέσεις που κατατέθηκαν στα δικαστήρια της Λαχόρης και του Ισλαμαμπάντ μετά τις συγκρούσεις. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, υποκίνηση ταραχών, απόπειρα δολοφονίας, υποκίνηση βίας και εγκληματική συνωμοσία σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας.

Η διμελής έδρα χορήγησε στον Χαν, ο οποίος ηγείται του κόμματος Tahreek-e-Insaf (PTI) του Πακιστάν, μια 10ήμερη παράταση για τις υποθέσεις που κατατέθηκαν στη Λαχόρη και όρισε προθεσμία στις 24 Μαρτίου για τις υποθέσεις που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ.

Ο Καμάλ Χάιντερ, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Λαχόρη, είπε ότι οι υποθέσεις «αφορούσαν την αντίσταση που έδειξαν οι υποστηρικτές του Χαν στην αστυνομία όταν ήρθε να τον συλλάβει».

«Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αχτίδα ελπίδας σε μια κρίση που όλοι στο Πακιστάν παρακολουθούν νευρικά», πρόσθεσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Υπήρξαν επίσης κάποια μηνύματα από την κυβέρνηση, ότι ο Πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ κάνει μια χειρονομία ειρήνευσης και ο Χαν είπε επίσης ότι, προς το συμφέρον της χώρας, θα ήθελε να βρει λύση σε όλα αυτά», είπε ο Χάιντερ, περιτριγυρισμένος από χαρούμενους υποστηρικτές του PTI.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ αποφάσισε σήμερα να αναστείλει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του σε υπόθεση φερόμενης διαφθοράς. Το δικαστήριο τον διέταξε να εμφανιστεί ενώπιον κατώτερου δικαστηρίου της πρωτεύουσας το Σάββατο.

«Θα διασφαλίσουμε την παρουσία του Ιμράν Χαν στο δικαστήριο αύριο [Σάββατο]», δήλωσε στο Al Jazeera ο δικηγόρος του Χαν.

Το ένταλμα αφορούσε τη μη εμφάνιση του στο δικαστήριο για να απαντήσει σε δίωξη που άσκησε η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν, κατηγορώντας τον ότι δεν δήλωσε τα δώρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του από το 2018 έως το 2022 ή το κέρδος από την πώλησή τους. Ο Χαν αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera χθες, ο Χαν είπε ότι σχεδίαζε να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ.

Ο ηγέτης του PTI, Μουσαράτ Τσίμα, είπε ότι ο Χαν «δεν απέφυγε ποτέ να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου και αυτό οφειλόταν μόνο σε ανησυχίες για την ασφάλεια».

«Ο Ιμράν Χαν δεν σκόπευε ποτέ να φέρει σε δύσκολη θέση τα δικαστήρια», είπε. «Το μόνο που είπε ήταν ότι η τοποθεσία του δικαστηρίου είναι μποτιλιαρισμένη και έχει πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια, λόγω των οποίων ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα [να καταθέσει] για όλες τις υποθέσεις μαζί. Ωστόσο, έχει πλέον διαβεβαιώσει για την εμφάνισή του στο Ισλαμαμπάντ αύριο [Σάββατο]. Θα είναι εκεί».

Ο Χαν είπε επίσης στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 85 υποθέσεις έχουν κατατεθεί εναντίον του από τον Απρίλιο που απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που είχε καλέσει με αίτημα την άμεση διεξαγωγή εκλογών, ο Χαν δέχθηκε πυροβολισμό και τραυματίστηκε.

Ο Χαν είπε στο Al Jazeera ότι τα άτομα που θέλουν να τον συλλάβουν είναι τα ίδια άτομα που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.

«Πιστεύω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπάθησαν τώρα να με βάλουν στη φυλακή ήταν υπεύθυνοι για την απόπειρα κατά της ζωής μου», είπε, χωρίς να κατονομάσει.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

«Έτοιμο» να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα