ΑΘΗΝΑ
22:50
|
27.04.2024
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, Λαχόρη, ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ιμράν Χαν και στην αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τον συλλάβει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της πακιστανικής αστυνομίας και των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν ενόψει του ενδεχομένου σύλληψής του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Λαχόρη.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε κανόνια νερού, καθώς εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές του κόμματος Tahreek-e-Insaf (PTI) του Χαν στο Πακιστάν συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του στο Πάρκο Ζαμάν στη Λαχόρη.

Τα τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την αστυνομία να πλησιάζει την κατοικία του Χαν συνοδευόμενη από ένα τεθωρακισμένο όχημα και οι υποστηρικτές του Χαν απάντησαν πετώντας πέτρες.

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ είπε στους δημοσιογράφους ότι σκόπευαν να συλλάβουν τον Χαν.

«Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το ένταλμα και να συλλάβουμε τον Ιμράν Χαν», είπε.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Χαν δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Twitter, λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και «για πραγματική ελευθερία», εάν συλληφθεί.

«Η αστυνομία είναι εδώ για να με στείλει στη φυλακή. Νομίζουν ότι αν ο Ιμράν Χαν πάει φυλακή, αυτό το έθνος θα κοιμηθεί. Πρέπει να τους αποδείξεις ότι κάνουν λάθος», είπε στο βίντεο.

«[Αν] συμβεί κάτι σε μένα, αν με στείλουν στη φυλακή ή αν με σκοτώσουν, πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να πολεμήσεις και χωρίς εμένα».

Η αστυνομία είπε νωρίτερα ότι θα πήγαινε στο σπίτι του Χαν για να του παραδώσει τα δύο εντάλματα σύλληψης για υποτιθέμενες υποθέσεις διαφθοράς και «τρομοκρατίας», που εκδόθηκαν από δικαστήριο της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ, τη Δευτέρα.

Ένα από τα εντάλματα σχετίζεται με το ότι ο 70χρονος Χαν φέρεται να απείλησε μια δικαστή κατά τη διάρκεια μιας από τις ομιλίες του πέρυσι. Το άλλο ακολουθεί τις κατηγορίες ότι ο Χαν πούλησε κρατικά δώρα και απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία ενώ ήταν πρωθυπουργός.

Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ ανέστειλε την Τρίτη έως τις 16 Μαρτίου το ένταλμα σύλληψης χωρίς εγγύηση που εκδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ίμραν Καν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι απείλησε μια γυναίκα δικαστή κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

Από τότε που έχασε, μετά από μια οιονεί αποστασία, την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Χαν απαιτεί γενικές εκλογές πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Λέει ότι οι υποθέσεις σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο διάδοχός του, Πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ, απέρριψε το αίτημα του Χαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το προηγούμενο διάστημα και το Ισλαμαμπάντ έχει διαμηνύσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

«Τι θέλουν;»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του Χαν, ο Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Χαν, PTI, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αστυνομία να επιτίθεται σε ανθρώπους. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», είπε.

Ο Κουρεσί είπε ότι ήθελε να δει ο ίδιος τα εντάλματα και πως θα μιλήσει στον Χαν, μόλις τα δει.

«Τι θέλει [η αστυνομία]; Αφού ακούσω την άποψή τους, θα έχω μια συνάντηση με τον Χαν. Μπορεί να είμαστε έτοιμοι για σύλληψη», είπε.

Χθες βράδυ, ο Χαν μίλησε σε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Λαχόρη, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τις επαρχιακές εκλογές του Παντζάμπ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου.

https://twitter.com/ImranKhanPTI/status/1635345734697648128

Το κόμμα του Χαν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια του επικεφαλής του, μετά τον πυροβολισμό του πρώην πρωθυπουργού στο πόδι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του τον Νοέμβριο.

Από τότε, μένει στην κατοικία του στη Λαχόρη με την εξαίρεση μιας επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ τον περασμένο μήνα για μια εμφάνιση στο δικαστήριο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera την περασμένη εβδομάδα, ο Χαν είπε ότι «η ζωή μου απειλείται επειδή οι άνθρωποι που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν είναι στην εξουσία».

«Το ερώτημα είναι πώς κάνω εκστρατεία σε ένα ασφαλές περιβάλλον; Πώς μπορώ να πάω στα δικαστήρια; Έκανα τρεις εμφανίσεις στο δικαστήριο και δυστυχώς δεν υπήρχε προστασία εκεί», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα