ΑΘΗΝΑ
01:55
|
28.03.2023
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την τουρκική απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ελπίζει αυτή να γίνει πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ής Μαΐου.

Ωστόσο, η συνυποψήφια για ένταξη στη Συμμαχία, Σουηδία, θα χρειαστεί να περιμένει, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για τα μέτρα που ζητά η Τουρκία να λάβει η Στοκχόλμη σχετικά με την «τρομοκρατία».

Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ελσίνκι έλαβε τη συγκατάθεση της Τουρκίας, καθώς η Φινλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να καταστείλει αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να απελευθερώσει τις αμυντικές εξαγωγές.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νιινίστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει η τουρκική Βουλή να εγκρίνει το αίτημα πριν από τις εκλογές της 14ής Μαΐου.

Ο Νιινίστο χαιρέτισε την απόφαση της Άγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται εκτενέστατα σύνορα με τη Ρωσία.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Στοκχόλμη για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε στη Σουηδία μια λίστα 120 «τρομοκρατών» ζητώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η Στοκχόλμη.

Συζήτηση και στο ουγγρικό κοινοβούλιο

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα ‘ναι’», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

«Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει:

«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».

«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας και στο να καλωσορίσω τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
ΣΥΝΑΦΗ

Εφαρμογή Panic Button κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Πενιχρές αυξήσεις προτείνει στους Βρετανούς εκπαιδευτικούς

Πέθανε ο αγωνιστής της αριστεράς, Κώστας Τάτσης

Πακιστανικής καταγωγής ο νέος αρχηγός των Σκωτσέζων εθνικιστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα