ΑΘΗΝΑ
17:51
|
25.04.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη δήλωση, αυτό θα ήταν το πρώτο ταξίδι υψηλού επιπέδου σε πάνω από μια δεκαετία, καθώς οι δύο χώρες επιδιορθώνουν τις σχέσεις που έχουν καταστραφεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο σημερινός Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εναντίον του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που αργότερα πέθανε στη φυλακή.

«Θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών μας σχέσεων και θα ανταλλάξουμε απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπού Ζέιντ, μοιράστηκε ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κάιρο θα είναι: «Αρχή για την επανέναρξη των κανονικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και έναρξη διαλόγου για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ο Αμπού Ζέιντ δήλωσε ότι ο προγραμματισμένος διάλογος έχει ως στόχο: «Επίτευξη κοινής κατανόησης για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο χωρών και των λαών τους. Οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους».

Το ταξίδι του Τσαβούσογλου ακολουθεί την επίσκεψη του Σούκρι στη σεισμόπληκτη περιοχή της Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αλ Σίσι κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ του Κατάρ, όπου μίλησαν για 45 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα προηγηθεί από συζητήσεις μεταξύ των υπουργών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα