ΑΘΗΝΑ
03:59
|
19.04.2024
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε μια παράκτια περιοχή του Ισημερινού και του βόρειου Περού το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε μια παράκτια περιοχή του Ισημερινού και του βόρειου Περού το Σάββατο, προκαλώντας δομικές ζημιές σε πολλά σπίτια, σχολεία και ιατρικά κέντρα, αναφέρει το Reuters.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), σημειώθηκε σε βάθος 66,4 χιλιομέτρων περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαλάο στην επαρχία Γκουάγιας.

Ο σεισμός δεν φαίνεται πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, δήλωσαν οι αρχές.

«Παραμένουμε στην περιοχή επαληθεύοντας τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σήμερα το πρωί. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι είμαι μαζί σας και να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή μου στα θύματα», ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο.

Το πρακτορείο επικοινωνίας της προεδρίας ανέφερε ότι ο σεισμός άφησε πίσω του 14 νεκρούς και περισσότερα από 380 άτομα τραυματίστηκαν, κυρίως στην επαρχία Ελ Όρο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι τουλάχιστον 44 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ άλλα 90 υπέστησαν ζημιές. Περίπου 50 εκπαιδευτικά κτίρια και περισσότερα από 30 κέντρα υγείας επλήγησαν επίσης, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Το αεροδρόμιο Santa Rosa υπέστη μικρές ζημιές, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία.

Η Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων του Ισημερινού ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση ότι ένας θάνατος στην επαρχία Azuay σημειώθηκε όταν ένας τοίχος κατέρρευσε πάνω σε ένα όχημα. Σε άλλες επαρχίες, οι δομικές ζημιές περιελάμβαναν μια αποβάθρα που κατέρρευσε και έναν πεσμένο τοίχο σε ένα σούπερ μάρκετ.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroecuador είχε εκκενώσει και αναστείλει τις δραστηριότητες σε πολλές εγκαταστάσεις για προληπτικούς λόγους, αλλά δεν είχε αναφέρει ζημιές, ανέφερε η υπηρεσία.

«Όλοι βγήκαμε τρέχοντας στους δρόμους… ήμασταν πολύ φοβισμένοι», είπε στο Reuters ο Ερνέστο Αλβαράδο, κάτοικος της Ίσλα Πούνα κοντά στο επίκεντρο, προσθέτοντας ότι ορισμένα σπίτια έχουν καταρρεύσει.

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν δύο ασθενέστεροι μετασεισμοί την επόμενη ώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Ισημερινού.

Οι αρχές του Περού δήλωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια περιοχή της χώρας, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές σε ανθρώπους ή κατασκευές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα