ΑΘΗΝΑ
19:14
|
18.04.2024
Δύο συν μία κινήσεις δείχνουν πως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιλέγουν την πολιτική της αντιπαράθεσης με την πολυπληθέστερη και δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να οδηγεί η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας τις σχέσεις της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Δύο συν μία κινήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι τρεις εταίροι επιλέγουν την πολιτική της αντιπαράθεσης με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που είναι συνάμα η δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Έτσι, ανακοινώθηκε πως η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας, η φιλελεύθερη Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια που μέλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα επισκεφτεί το νησί. Τελευταία φορά είχε πάει εκεί το 1997 ο τότε υπουργός Οικονομίας της τελευταίας κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, Γκύντερ Ρέξροντ, επίσης μέλος του φιλελεύθερου κόμματος FDP.

Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ

H νήσος Ταϊβάν ανήκει στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Κίνα, κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχει όμως από το 1949 δικές της κρατικές δομές ως απότοκο του κινεζικού εμφυλίου πολέμου που τελείωσε με την ανάληψη της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Για τον λόγο αυτό μια επίσκεψη Υπουργού και κάθε ανώτατου κρατικού αξιωματούχου οποιασδήποτε χώρας στο νησί αποτελεί πρόκληση για την Κίνα, καθώς εκλαμβάνεται από το Πεκίνο ως αμφισβήτηση του τι ορίζεται ως κινεζική επικράτεια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου της φιλελεύθερης πολιτικού χαρακτήρισε το ταξίδι ως «επίσκεψη εργασίας» προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία στην επιστήμη, την έρευνα και την εκπαίδευση. Τονίστηκε δε πως η Ταϊβάν διαθέτει υψηλή τεχνολογία στην κατασκευή ημιαγωγών ενώ θα επιδιωχθεί σύσφιξη των σχέσεων στην έρευνα για παραγωγή και χρήση μπαταριών καθώς και υδρογόνου.

Πίσω από αυτά όμως υπάρχει τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Πεκίνο η εκτίμηση πως στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει σινιάλο σταδιακής απεξάρτησης από τους στενότατους και ζωτικούς οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα με την Κίνα. Σε αυτό συνηγορεί και η πρόσφατη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, υπό την Νάνσι Φάιζερ, να ελέγξει το κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση τεχνολογίας 5G κινέζικης προέλευσης στην αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μεγάλη κινέζικη εταιρεία Huaiwei. Σχετικά με τη χρήση εξαρτημάτων αυτής της εταιρείας εκφράζεται ο φόβος πως αυτά μπορεί να κρύβουν κινδύνους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να κατονομαστούν ακόμα, ενώ η γενική γραμμή είναι πως αν τα εξαρτήματα είναι όλα ή στο μεγαλύτερο βαθμό προϊόντα της εν λόγω εταιρείας δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης με απρόβλεπτες συνέπειες. Στο τραπέζι έχουν πέσει μέχρι και ιδέες για πλήρη απαγόρευση της χρήσης εξαρτημάτων της Huaiwei.

Εδώ προκύπτει και το άμεσο πρόβλημα. Ενώ ο υπουργός Οικονομίας, μέλος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σκέψεις του υπουργείου Εσωτερικών, έρχεται το ίδιο το υπουργείο του, μέσω των τεχνοκρατών να επισημάνει τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων προβλημάτων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σε περίπτωση που δεν μπορούν αυτά να εφοδιάζονται με υλικά της κινέζικης εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Κίνας ήταν έντονη και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας στο Βερολίνο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Καλούμε τη γερμανική πλευρά να τηρήσει την αρχή της Ενιαίας Κίνας χωρίς αστερίσκους. Κάθε μορφή επίσημων επαφών με τις αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν και κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας πρέπει να σταματήσει. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Κίνας να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, διεμήνυσε η πρεσβεία.

Η επίσκεψη της Υπουργού έρχεται μετά από μια προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες από γερμανικής πλευράς να διευρυνθούν οι σχέσεις με την Ταϊβάν. Έτσι, πέρα από την επίσκεψη της υφυπουργού Οικονομίας, η πράσινη Φραντσίσκα Μπράντνερ τον περασμένο Νοέμβριο, το νησί επισκέφτηκε και ομάδα βουλευτών των Φιλελευθέρων τον Ιανουάριο. Και οι δύο επισκέψεις προκάλεσαν αντιδράσεις στο Πεκίνο.

Και το θέμα της Huaiwei όμως προκαλεί αντιπαράθεση με την Κίνα. Αρχές του τρέχοντος μήνα η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε έκπληκτη και δυσαρεστημένη σχετικά με τη συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με απαγόρευση χρήσης και αντικατάσταση των εξαρτημάτων της εταιρείας. Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που πολυπληθής γερμανική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καγκελάριο, σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, συνοδευόμενη από παράγοντες της οικονομίας πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στον ανταγωνιστή της Κίνας, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά μα και ιστορικά, στην Ιαπωνία.

Το ερώτημα που τέθηκε όμως από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας χωρίς κινέζικη τεχνολογία μπορεί να επεκταθεί: δεδομένου του μεγέθους της αλληλεξάρτησης των οικονομιών Κίνας και Γερμανίας, τι συνέπειες μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένες δύο κινήσεις και τι μπορεί να σημάνει για τη γερμανική οικονομία μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα; Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να αντέξει ένα διαζύγιο; Και τελικά που αποσκοπεί η στρατηγική του Βερολίνου; Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία μειώθηκε πολύ. Αντέχει η Γερμανία να μειώσει τις εισαγωγές από την Κίνα και να δει τις επιχειρήσεις της που βρίσκονται εκεί να υπόκεινται ενδεχόμενες συνέπειες μιας εντεινόμενης διαταραχής των σχέσεων;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Κρατικά υποκινούμενες οι εκρήξεις στους Nord Stream, λένε οι ασφαλιστικές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα