ΑΘΗΝΑ
22:06
|
03.10.2023
Ρεκόρ 12ετίας αναφέρει η εταιρεία Public Issue, τις μαζικές πορείες για τα Τέμπη, με τα ποσοστά της ΝΔ να κλονίζονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Public Issue δημοσίευσε τη δική της δημοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά ποιοτικά στοιχεία για την επίδραση της τραγωδίας στα Τέμπη στην κοινωνική πραγματικότητα. Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι η Public Issue εκτιμά, ότι στις μαζικές απεργίες και συγκεντρώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες για τα Τέμπη, συμμετείχαν συνολικά πάνω απόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ 12ετίας και συγκρίνεται μόνο με την πρώτη μνημονιακή περίοδο και τις συγκεντρώσεις του 2011.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Public Issue αναφέρει ότι η «πανελλαδική κοινωνική κινητοποίηση, που προκάλεσαν τα Τέμπη, αποτελεί ρεκόρ 12ετίας, αντίστοιχη με 2011. Χωρίς τους μαθητές, υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκ πολίτες συμμετείχαν σε απεργίες/διαδηλώσεις/πορείες τον τελευταίο μήνα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται πολύ ή αρκετά το γεγονός ότι ο ΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 να έχουν τα υψηλότερα τέτοια ποσοστά. Οι 6 στους 10 πολίτες (58%) πιστεύουν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίει (πολύ/αρκετά) η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αναφέρει η Public Issue.

Σε σχέση με τον καταμερισμό των ευθυνών των πολιτικών κομμάτων για το δυστύχημα, η πλειοψηφία επιρρίπτει ευθύνες και στα τρία κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) κατά ποσοστό 64%, ενώ στη δεύτερη θέση με  27% οι πολίτες θεωρούν ότι φταίει αποκλειστικά η ΝΔ. Αντιθέτως, όσοι εκτιμούν ότι φταίει αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέρχονται μόλις σε 5% και 3% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό (προεκλογικό) κοινωνικό κλίμα, η Public Issue εκτιμά ότι διαφέρει αισθητά από το αντίστοιχο που επικρατούσε λίγο πριν τις εκλογές του 2019, όταν είχε κερδίσει η ΝΔ και συγκεκριμένα, παρατηρείται εκτόξευση του αισθήματος της οργής και μείωση της ελπίδας/αισιοδοξίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 20 νεκροί από πτώση λεωφορείου στη Βενετία

Προς ψήφιση η πρόταση καθαίρεσης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Σε κώμα 16χρονη Ιρανή στην Τεχεράνη υπό ασαφείς συνθήκες

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Μολδαβός πρέσβης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα