ΑΘΗΝΑ
00:47
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη πολιτική κρίση της καριέρας του, με δύο προτάσεις μομφής εναντίον του στην Εθνοσυνέλευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφαση του να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση ώστε να περάσει την περιβόητη νομοθεσία που επιφέρει συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Μαζικής κλίμακας διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Γαλλία μετά τον συνταγματικό ελιγμό του Μακρόν, ενώ επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν ως αποτέλεσμα σωρεία συλλήψεων και προσαγωγών.

Στη γενικευμένη πολιτική κρίση που βιώνει η κυβέρνηση του Μακρόν, προστίθενται και τουλάχιστον δύο προτάσεις μομφής με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου στην Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που αναμένεται να διαταράξουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και τη συλλογή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα διεκδικούν την απόσυρση της νομοθεσίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Οι 573 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν σήμερα τις δύο προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν, Ελίζαμπεθ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, μια επιτυχημένη πρόταση μομφής θα πυροδοτούσε μια βαθιά πολιτική κρίση για τον Μακρόν.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές «να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

«Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά θα είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε ο Λεμέρ αναφερόμενος στις ψηφοφορίες τη Δευτέρα. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό; Η απάντηση είναι σαφώς όχι», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν θέλει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από 62 και να επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη. Η μεταρρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου προέδρου και η αποτυχία της να περάσει θα είχε επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Εν μέσω σκηνών οργής και εξέγερσης στο κοινοβούλιο, η έμπριστή πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του συντάγματος για να περάσει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, δίνοντας τέλος σε εβδομαδιαίες έντονες και σκληρές συζητήσεις. Ωστόσο, η επίκληση του άρθρου 49.3 επέτρεψε στους νομοθέτες να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι και αντιμετώπισε πολλές προτάσεις μομφής τους τελευταίους μήνες. Σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας.

Την Παρασκευή, μια μικρή κεντρώα οργάνωση της αντιπολίτευσης υπέβαλε μια διακομματική πρόταση που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, η οποία αναμένεται επίσης να λάβει την υποστήριξη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, αφού η ηγέτης του RN Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «υπέρ όλων των προτάσεων μομφής».

«Μια ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να βάλουμε ένα έντιμο τέλος σε μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Μπέρτραντ Πάντσερ καθώς υπέβαλε την πρόταση.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ρίξουν την κυβέρνηση – έναν πήχη που δεν είναι πιθανό να περάσουν λόγω των βαθιών πολιτικών διχασμών στο κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση χωρίζεται μεταξύ του Αναγεννησιακού συνασπισμού του Μακρόν, του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού και του αριστερού συνασπισμού Nupes.

Εκτός από την υποστήριξη της αριστεράς και της ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 συντηρητικών νομοθετών του κόμματος Les Républicains για να περάσει. Αλλά μόνο 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, είπε ένας συντηρητικός βουλευτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι βουλευτές αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής που υπέβαλε η Εθνική Συσπείρωση, η οποία θεωρείται ευρέως απίθανο να περάσει.

Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει από τις ψηφοφορίες τη Δευτέρα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών αυτή την εβδομάδα και τον κίνδυνο περισσότερων κοινωνικών αναταραχών. Την Παρασκευή, το αριστερό συνδικάτο CGT κάλεσε για «ορατές ενέργειες» ενόψει μιας ημέρας εθνικών διαδηλώσεων και απεργιών που προγραμματίζονται για την ερχόμενη Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα