Η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε σήμερα από μια κρίσιμη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αφότου η κυβέρνηση προσέφυγε στο να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος για να επιβάλει μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Μια δεύτερη ψηφοφορία επί μιας δεύτερης πρότασης μομφής, αυτής που κατατέθηκε από την ακροδεξιά παράταξη (RN) της Μαρί Λεπέν, επίσης δε συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους.
278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, που κατατέθηκε από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot και στηρίχθηκε από την αριστερή εκλογική συμμαχία NUPES. Για να πέσει η κυβέρνηση χρειαζόταν να υπερψηφιστεί από 287.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προκάλεσε εκ νέου οργή, σχολιάζοντας πως «εντέλει, υπήρξε ψηφοφορία» σε μια προσπάθεια να συνδέσει την ψηφοφορία που επέτρεψε την επιβίωση της κυβέρνησής της με την ψηφοφορία επί του συνταξιοδοτικού, για την οποία ήταν σαφές πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Βουλευτές από την αριστερή συμμαχία NUPES φέρονται να δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι τόσο οριακό.
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, βουλευτές του NUPES σήκωσαν πλακάτ που έγραφαν «Συνεχίζουμε». Ήδη η συμμαχία έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των μεταρρυθμίσεων προτού εφαρμοστούν. Παρόμοια κίνηση έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει και το κόμμα της Λεπέν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μακρόν έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να φοβάται τη λαϊκή κινητοποίηση, η οποία υπήρξε τεράστια μέχρι τώρα και απέναντι στην οποία επιστράτευσε την αστυνομική βία αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην κάτω Βουλή.