ΑΘΗΝΑ
14:41
|
25.04.2024
Έντονα γιουχαΐσματα και ο γαλλικός εθνικός ύμνος ακούστηκαν από την πλευρά των βουλευτ(ρι)ών της NUPES, καθώς η πρωθυπουργός επικαλείτο το άρθρο 49:3 του συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, επικαλέστηκε σήμερα το άρθρο 49:3 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα επικύρωσης νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία, προκειμένου να περάσει την αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης, εναντίον της οποίας έχουν ξεσπάσει τεράστιες κινητοποιήσεις με μαζικότατες απεργίες των εργαζομένων της χώρας.

Οι βουλευτές της αριστερής εκλογικής συμμαχίας NUPES, στην οποία πρωτοστατεί το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, γιουχάισαν την πρωθυπουργό και παρεμπόδισαν για λίγο την ομιλία της, τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Επισημαίνεται ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους υποστηρίζουν και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της NUPES συνέχισαν να διακόπτουν την Μπορν, φωνάζοντάς της να παραιτηθεί, ενώ κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «Όχι στα 64», που είναι η ηλικία στην οποία η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.

«Δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε στο μέλλον των συντάξεων μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη», είπε η πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη για το αντεργατικό νομοσχέδιο πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, ωστόσο αντιλαμβανόμενη ότι είναι αμφίβολο το να καταφέρει να τη συγκεντρώσει και στην Κάτω Βουλή, προσέφυγε στην επίκληση του επίμαχου άρθρου του γαλλικού Συντάγματος.

Η κυβέρνηση Μακρόν φέρεται να προσπάθησε ιδιαιτέρως να μεταπείσει βουλευτές του συντηρητικού Les Republicains (LR), ενώ Μέλη της Κάτω Βουλής κατήγγειλαν ακόμα και προσπάθειες «εξαγοράς ψήφων».

Οι απεργίες στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και την εναέρια κυκλοφορία συνεχίζονται σήμερα, όπως και η απεργία των απορριμματοσυλλεκτών που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πάνω από 6.000 τόνους σκουπιδιών στο Παρίσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα