ΑΘΗΝΑ
15:31
|
03.05.2024
Ο Μακρόν προσπαθεί να κερδίσει τις ψήφους της Κάτω Βουλής, την ίδια στιγμή που οι Γάλλοι πολίτες συνεχίζουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περιβόητο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, δηλαδή από τα 63 στα 64 έτη, συνεχίζεται να συζητιέται στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς μια επιλεγμένη ομάδα βουλευτών και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου συμφώνησε σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, παρά τις πανεθνικές διαμαρτυρίες.

Αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο το οποίο προκάλεσε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στους δρόμους της Γαλλίας τον τελευταίο μήνα, απέχει πολύ από την έγκριση της Κάτω Βουλής.

Βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα δυσμενή νούμερα, προσπαθούν να μεταπείσουν βουλευτές των συντηρητικών Les Republicains (LR), όπως και βουλευτές του κέντρου, με την ελπίδα ότι θα ψηφίσουν υπέρ της νέας νομοθεσίας. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές της Κάτω Βουλής κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «εξαγοράσει ψήφους».

Εφόσον δεν καταφέρει να μεταπείσει την Κάτω Βουλή, η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε μια διαδικασία γνωστή ως “49:3”, η οποία θα της επέτρεπε να προωθήσει το κείμενο χωρίς ψηφοφορία. Αυτό θα διασφάλιζε την έγκριση του κειμένου, αλλά θα κινδύνευε να αναζωπυρώσει ακόμα περισσότερο την οργή του κόσμου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στις αλλαγές, ενώ τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί την Πέμπτη.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ό,τι κι αν γίνει», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

«Εάν ψηφίσουν υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης, δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, γιατί βλέπουμε ότι οι εργάτες, οι κοινότητες εργαζομένων έχουν πάει ενάντια σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Ο κόσμος έχει μπουχτίσει», δήλωσε ο Ιβονίκ Ντοβ, συγκολλητής και συνδικαλιστής στο Ancenis-Saint-Gereon, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη δυτική Γαλλία.

Οι απεργίες στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και την εναέρια κυκλοφορία θα συνεχιστούν την Πέμπτη, όπως και η απεργία των απορριμματοσυλλεκτών που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πάνω από 6.000 τόνους σκουπιδιών στο Παρίσι. Ο ενεργειακός τομέας της Γαλλίας έχει επίσης πληγεί σκληρά.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένα από τα πιο γενναιόδωρα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, είναι απαραίτητες για να παραμείνει ο προϋπολογισμός των συντάξεων σε καλό επίπεδο. Ωστόσο, για τον πρόεδρο δεν διακυβεύονται μόνο οικονομικά κέρδη, αλλά και τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια.

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι το κόστος των μέτρων που συμφωνήθηκαν από το στρατόπεδο του Μακρόν για να λάβει την υποστήριξη της LR, συμπεριλαμβανομένου ενός ελαφρυντικού για όσους άρχισαν να εργάζονται νωρίς και ενός συμπληρωματικού σχεδίου για τις εργαζόμενες μητέρες.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά δηλώσει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου αποπληρωμής θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει έως το 2027.

Δεν υπήρξε επίσημη εκτίμηση την Τετάρτη για τον αντίκτυπο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

Ωστόσο, ο Φιλίπ Βιγιέρ, ένας κεντρώος νομοθέτης που ήταν μέρος της επίλεκτης ομάδας που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τροποποιήσεις στο αρχικό νομοσχέδιο κοστίζουν δισεκατομμύρια, ενώ το οικονομικό σύστημα θα εξισορροπηθεί μετά το 2030.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα