ΑΘΗΝΑ
07:25
|
17.05.2024
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κατόπιν της χθεσινής ακροδεξιάς επιδρομής στο campus.
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο UCLA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αστυνομικές αρχές διέταξαν τη διάλυση της συγκέντρωσης περισσότερων από χίλιων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για να υποστηρίξουν μια φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση φοιτητών, προειδοποιώντας μέσω μεγαφώνων ότι όποιος αρνηθεί να φύγει μπορεί να αντιμετωπίσει σύλληψη.

Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που αποτελούνταν από φοιτητές, απόφοιτους αλλά και άλλο αλληλέγγυο κόσμο συγκεντρώθηκε στα σκαλοπάτια της πανεπιστημιούπολης έξω από την οχυρωμένη περιοχή των σκηνών, καθισμένοι καθώς άκουγαν και χειροκροτούσαν διάφορους ομιλητές και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και οι συνεχείς προειδοποιήσεις ήρθαν σε αντίθεση με τη σκηνή που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο βράδυ, όταν ένα ακροδεξιό πλήθος ατόμων, οπαδών του Ισραήλ, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, πετώντας κώνους κυκλοφορίας, εκτοξεύοντας σπρέι πιπεριού και γκρεμίζοντας τα εμπόδια. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες προτού επέμβει η αστυνομία και κανείς δεν συνελήφθη. Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές υπέστησαν τραυματισμούς και η χλιαρή αντίδραση των αρχών προκάλεσε επικρίσεις από πολιτικούς ηγέτες καθώς και από μουσουλμάνους φοιτητές και ομάδες υπεράσπισης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Τζιν Μπλοκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «μια ομάδα υποκινητών» διέπραξε την επίθεση της προηγούμενης νύχτας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πλήθος ή γιατί η διοίκηση και η σχολική αστυνομία δεν έδρασαν νωρίτερα.

«Όποια κι αν είναι η γνώμη κάποιου για τον καταυλισμό, αυτή η επίθεση εναντίον των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των μελών της κοινότητάς μας ήταν εντελώς απαράδεκτη», είπε. «Συγκλόνισε την πανεπιστημιούπολή μας στον πυρήνα της».

Ο Μπλοκ υποσχέθηκε επανεξέταση των γεγονότων της προηγούμενης νύχτας, αφού ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κατήγγειλαν τις καθυστερήσεις.

«Η κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ότι η αστυνομία την προστατεύει και όχι ότι επιτρέπει σε άλλους να την βλάψουν», δήλωσε η Ρεμπέκα Χουσέινι, επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Μουσουλμανικών Δημοσίων Υποθέσεων, σε συνέντευξη Τύπου στην πανεπιστημιούπολη του Λος Άντζελες αργότερα την Τετάρτη, όπου ορισμένοι μουσουλμάνοι φοιτητές περιέγραψαν λεπτομερώς τα νυχτερινά γεγονότα.

Οι ομιλητές αμφισβήτησαν τον απολογισμό του πανεπιστημίου ότι 15 άτομα τραυματίστηκαν και ένα νοσηλεύτηκε, λέγοντας ότι ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερος. Ένας φοιτητής περιέγραψε ότι χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από αντικείμενο που κρατούσαν αντιδιαδηλωτές.

Λόγω του συμβάντος, το Πανεπιστήμιο ακύρωσε όποια μαθήματα είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Σκηνές από την επίθεση των ακροδεξιών

Οι καταυλισμοί με σκηνές διαδηλωτών που καλούν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν, όπως λένε, τον πόλεμο στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα σε ένα φοιτητικό κίνημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αυτόν τον αιώνα. Οι επακόλουθες αστυνομικές καταστολές απηχούν τις ενέργειες που έγιναν πριν από δεκαετίες εναντίον ενός πολύ μεγαλύτερου κινήματος που διαμαρτυρόταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης έγινε επίσης μία ημέρα μετά τη σύλληψη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης ακτιβιστών που κατέλαβαν ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και απομάκρυναν μια σκηνή από την πανεπιστημιούπολη της σχολής Ivy League.


Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά περίπου 300 άτομα στο Κολούμπια και στο Σίτι Κόλετζ της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς. Σε πολλούς από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για καταπάτηση χώρου και εγκληματική φθορά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα