ΑΘΗΝΑ
09:59
|
16.06.2024
Νέες φωτιές στις τεταμένες σχέσεις Ισραήλ και Ιορδανίας προκάλεσαν σήμερα οι τελευταίες ρατσιστικές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κλήθηκε απόψε ο πρέσβης του Ισραήλ, Εϊτάν Σούρκις, προκειμένου να ακούσει τις έντονες διαμαρτυρίες Ιρδανού διπλωμάτη για τις νέες, απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εξωτερικών Μπετσαλέλ Σμότριτς που δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία πως «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός» γιατί τάχα αυτό είναι «εφεύρεση του προηγούμενου αιώνα».

«Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι διότι δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός», είχε πει ο Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών και γνωστή «προσωπικότητα» της ισραηλινής ακροδεξιάς, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Ζακ Κιπφέρ, ενός Γαλλοϊσραηλινού που έχει διατελέσει πρόεδρος του «Likud World» και μέλος του «Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού» στη διάρκεια τελετής στη μνήμη του που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ίδια εκδήλωση ο Σμότριτς είχε πει:

«Έπειτα από 2.000 χρόνια στην εξορία οι προφήτες Ιερεμίας, Εζεκιέλ και Ησαΐας (σ.σ. προφήτες στην Εβραϊκή Βίβλο) άρχισαν να συνειδητοποιούν την αποστολή τους και ο πανίσχυρος Θεός συγκέντρωσε τον λαό του: ο λαός του Ισραήλ επέστρεψε σπίτι του έπειτα από 2.000 χρόνια στην εξορία και την περιπλάνηση».

Ο Ισραηλινός υπουργός είχε και πρόσφατα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις όταν ζήτησε «να εξαφανιστεί» η παλαιστινιακή πόλη Χουάρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τον φόνο δύο Ισραηλινών.

Πριν την κλήτευση του Ισραηλινού πρέσβη στο ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του Σμότριτς επισημαίνοντας σε ανακοίνωση πως «το Ισραήλ δεσμεύεται από την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με την Ιορδανία». Διαβεβαίωσε δε πως «δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη θέση του Ισραήλ απέναντι στη γειτονική χώρα τονίζοντας πως «αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Χασεμιτικού βασιλείου».

Νωρίτερα πάντως το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σμότριτς ως «παραβίαση διεθνών συνθηκών» και της «Ιορδανικής Ειρηνευτικής Συμφωνίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομιλία και οι απαράδεκτες αναφορές του Σμότριτς για τους Παλαιστίνιους έγιναν μπροστά από ένα χάρτη του λεγόμενου «Μεγάλου Ισραήλ» στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σύγχρονη Ιορδανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ποτέ Ξανά είναι Τώρα: 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Κάτω Πατήσια: Παρανάλωμα του πυρός κατάστημα επίπλων

ΗΠΑ: Άνδρας άνοιξε πυρ 28 φορές σε θαλάσσιο πάρκο

Athens Pride 2024: Με υπηρηφάνεια και σύνθημα: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα