ΑΘΗΝΑ
22:47
|
01.05.2024
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οργάνωση Clan del Golfo.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την κατάπαυση του πυρός με την Clan del Golfo, τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της χώρας, καθώς επιτέθηκε σε μέλη της αστυνομίας.

«Έχω διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να επανενεργοποιήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Clan del Golfo», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο σε ένα tweet. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να σπέρνουν αγωνία και τρόμο στις κοινότητες».

Η κατάπαυση του πυρός με τη Clan del Golfo, γνωστή και ως συμφωνία Gaitanista Self-Defense Forces (AGC), ήταν μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό του ρόλου της ομάδας στην εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας, η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους. Ανακοινώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει έξι μήνες.

Μέρες νωρίτερα, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στις 13 Μαρτίου, ο Πέτρο κατηγόρησε την ομάδα ότι κατέστρεψε ένα δημοτικό υδραγωγείο στην επαρχία Αντιόκια εν μέσω διαδηλώσεων των ανθρακωρύχων. Ο Πέτρο είπε τότε ότι η ομάδα είχε «σπάσει την κατάπαυση του πυρός» και δεν υπήρχε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με την ομάδα εάν συνεχίσουν τις επιθέσεις.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι αρχές ανέφεραν ότι έξι οχήματα κάηκαν στην περιοχή Μπάχο Κάουκα της Αντιόκια, σε μια εκδήλωση που φέρεται να συνδέεται με τη διαμαρτυρία για τα ορυχεία.

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η Clan del Golfo ήταν υπεύθυνη για τη βίαιη πράξη καθώς και για μια επίθεση με τουφέκια εναντίον της αστυνομίας, στην οποία ο Πέτρο είχε αναφερθεί σε tweet νωρίτερα την ημέρα.

Ο Βελάσκεθ είπε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις και η εθνική αστυνομία έλαβαν εντολές να αναπτύξουν «επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της Clan del Golfo». Πρόσθεσε ότι υπήρχαν πάνω από 10.000 μέλη της αστυνομίας στην περιοχή.

Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, ο Βελάσκεθ προέτρεψε τους οδηγούς φορτηγών που περνούν από ζώνες συγκρούσεων να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες οδικές πορείες οι οποίες θα προστατεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ως μέρος του ειρηνευτικού του σχεδίου, ο Πέτρο ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει νόμο που εγκρίνει την παράδοση των συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων ποινών φυλάκισης, με αντάλλαγμα τη διακοπή των επιχειρήσεων και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα