ΑΘΗΝΑ
02:01
|
27.07.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να δεχθεί τη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου και να πάψει να καλεί σε διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά και από μια τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε μια κίνηση μετριασμού των στόχων του σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα αρκετές τροπολογίες επί της αρχικής εκδοχής του επίμαχου νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου προβλέπει λιγότερα μέλη της κυβέρνησης στην Επιτροπή Επιλογής Δικαστών (το όργανο που διορίζει δικαστές στα ισραηλινά δικαστήρια) από ό,τι είχε αρχικά προταθεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να δεχθεί τη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου και να πάψει να καλεί σε διαδηλώσεις.

«Απλώνουμε το χέρι σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την εθνική ενότητα και την επιθυμία να επιτευχθεί μια συμφωνημένη συμφωνία», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, τονίζοντας ότι «οι δημοκρατικές αξίες… πρέπει να παραμείνουν χαρακτηριστικές της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ». Ο Μπάιντεν φέρεται να τόνισε επίσης τη σημασία των «γνήσιων ελέγχων και ισορροπιών» σε μια δημοκρατική κοινωνία.

«Ο πρόεδρος προσέφερε υποστήριξη στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτευχθεί συμβιβασμός σχετικά με τις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που να συνάδει με αυτές τις βασικές αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε εκφράσει «ανησυχία» για την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση Νετανιάχου μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή την Παρασκευή, ο γιος του Νετανιάχου, Γιαΐρ Νετανιάχου, συνέκρινε τους διαδηλωτές με τις παραστρατιωτικές πτέρυγες των Ναζί στη Γερμανία και των φασιστών στην Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1930.

https://twitter.com/rulesbasedworld/status/1637205560729763841

Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι δημιουργούν χάος στους δρόμους, αφού προηγουμένως τους είχε χαρακτηρίσει «εγχώριους τρομοκράτες».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ, προειδοποίησε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του την περασμένη Τετάρτη ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να διολισθήσει σε εμφύλιο πόλεμο λόγω του επίμαχου σχεδίου. Ο Χέρτζογκ πρότεινε μια σειρά εναλλακτικών μέτρων, τα οποία ο Νετανιάχου έσπευσε να απορρίψει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα