ΑΘΗΝΑ
14:10
|
19.04.2024
«Όσοι πιστεύουν ότι ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος, όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, είναι ένα όριο που δεν θα περάσουμε, δεν έχουν ιδέα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να πλησιάζει στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου για τις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζιαμιν Νετανιάχου.

Εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ο Χέρτζογκ παρουσίασε μια σειρά από εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τον Νετανιάχου.

«Όσοι πιστεύουν ότι ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος, όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, είναι ένα όριο που δεν θα περάσουμε, δεν έχουν ιδέα», είπε ο Χέρτζογκ σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Η άβυσσος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε μέσο, δεν θα το αφήσω να συμβεί».

Το Ισραήλ συγκλονίζεται από συνεχείς διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο, που ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες θα επιτρέψουν στο κοινοβούλιο του Ισραήλ να παρακάμψει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία, θα δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο ρόλο στον διορισμό δικαστών και θα περιορίσουν τη δυνατότητα του δικαστηρίου να επανεξετάζει νομοθετήματα.

Το κοινοβούλιο υπερψήφισε επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η ψηφοφορία έγινε αφότου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα και άλλων ισραηλινών πόλεων το Σαββατοκύριακο για να αντιταχθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Χέρτζογκ, ο ρόλος του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό τυπικός, απάντησε προτείνοντας ένα εναλλακτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το σχέδιο του Χέρτζογκ θα απαγόρευε στο δικαστήριο να επανεξετάσει μια νομοθεσία που θεωρεί «παράλογη», αλλά θα του επέτρεπε να καταρρίψει κοινοβουλευτικές αποφάσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων των δικαστών. Θα επέτρεπε επίσης στο κοινοβούλιο να παρακάμπτει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά μόνο με τη συμφωνία τουλάχιστον ενός άλλου κλάδου της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο του Χέρτζογκ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «μόνο θα διαιωνίσει την υπάρχουσα κατάσταση». Η απόρριψή του προκάλεσε νέες διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης, καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ σε μια προσπάθεια να διακόψουν το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η νομική αλλαγή θα επιτρέψει στον Νετανιάχου να κυβερνήσει αυταρχικά αλλά και να προστατευθεί από τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Ο Χέρτζογκ πήρε θέση την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις «καταπιεστικές» και αντιδημοκρατικές.

Πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μια «συνταγματική και κοινωνική κρίση» και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν προτού το Ισραήλ υποστεί «διπλωματικές, οικονομικές, κοινωνικές και σχετιζόμενες με την ασφάλεια επιπτώσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα