ΑΘΗΝΑ
10:49
|
25.04.2024
Το ισραηλινό κοινοβούλιο προχώρησε στην επί της αρχής υπερψήφιση ενός μπαράζ νομοσχεδίων της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις, το ισραηλινό κοινοβούλιο υπερψήφισε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που θα του επιτρέπει να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να θεσπίζει νόμους που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «αντισυνταγματικούς» (το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα, αλλά μια σειρά από «βασικούς νόμους»).

Η Κνεσέτ χρειάστηκε να συνεδριάσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης για να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο υπήρξε μία από τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κυβερνητικού συνασπισμού ακροδεξιών και υπερορθόδοξων θρησκευτικών κομμάτων που τον στηρίζει.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το κοινοβούλιο στήριξε επίσης ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει δυσκολότερη την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία λόγω των κατηγοριών διαφθοράς που αντιμετωπίζει.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί να κηρύξει έναν πρωθυπουργό ανίκανο να κυβερνήσει μόνο για σωματικούς ή ψυχικούς λόγους και θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο που προβλέπει και άλλους λόγους απομάκρυνσης από την πρωθυπουργία.

Ένα άλλο νομοσχέδιο που πέρασε επί της αρχής προβλέπει τον να επιτραπούν περισσότεροι εποικισμοί στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αποσκοπεί στη νομιμοποίηση εποικισμών που θεωρούνται παράνομοι ακόμα και βάσει του ισραηλινού νόμου.

Η επί της αρχής υπερψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν επιδρομή σε μια παλαιστινιακή κωμόπολη, σκοτώνοντας έναν άνδρα και πυρπολώντας δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Και για τα τρία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας απαιτούνται επιπλέον ψηφοφορίες.

Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για το δικαστικό σύστημα στοχεύει στο να χαλιναγωγήσει ένα «ακτιβιστικό» δικαστήριο.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα ανατρέψει τις ισορροπίες της χώρας και θα συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του Νετανιάχου και της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του δηλώνουν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου παρά τις κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών διαδηλωτών τους τελευταίους δύο μήνες.

Επιχειρηματίες, νομικοί εμπειρογνώμονες και συνταξιούχοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και Ισραηλινοί έφεδροι έχουν απειλήσει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί.

Παράλληλα, η προτεινόμενη τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού έχει μεγάλη προσωπική σημασία για τον Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους μετά τις πέμπτες εκλογές του Ισραήλ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Εδώ και τρία χρόνια, ο Νετανιάχου δικάζεται για τις κατηγορίες της απάτης, της κατάχρησης εμπιστοσύνης και της αποδοχής δωροδοκιών, κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Ομάδες χρηστής διακυβέρνησης και άλλοι ζήτησαν από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να κρίνει τον Νετανιάχου ανίκανο για το αξίωμα.

Μιλώντας χθες σε μέλη του κόμματός του, Λικούντ, ο Νετανιάχου επιτέθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι μεταδίδουν ένα «ατελείωτο τσουνάμι ψευδών ειδήσεων» εναντίον του και επανέλαβε τον ισχυρισμό πως οι νομικές αλλαγές θα ενισχύσουν την ισραηλινή δημοκρατία.

Η βουλεύτρια της αντιπολίτευσης Όρνα Μπαρμπιβάι είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια «ντροπή, που λέει ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεράνω του νόμου».

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τις διαδηλώσεις. Η απουσία τους αποδίδεται εν μέρει στις διακρίσεις που υφίστανται στο Ισραήλ και στη μεταχείριση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς φέτος υπό τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών. Περισσότεροι από 40 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων την ίδια περίοδο.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα