ΑΘΗΝΑ
07:32
|
05.05.2024
Αμέσως μετά την επιδρομή εποίκων στην κωμόπολη της Δυτικής Όχθης ο Σμότριτς ενέκρινε σχέδια για περισσότερες από 7.000 νέες κατοικίες σε εποικισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι η κωμόπολη Χουβάρα της Δυτικής Όχθης θα πρέπει να «αφανιστεί» από το κράτος του Ισραήλ.

Τα σχόλια του Σμότριτς, τα οποία ήρθαν λίγες μέρες μετά την επιδρομή εποίκων στην κωμόπολη εν είδει αντιποίνων για μια παλαιστινιακή επίθεση, χαρακτηρίστηκαν «υποκίνηση για εγκλήματα πολέμου».

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο την Τετάρτη, ο Σμότρις ρωτήθηκε γιατί του «άρεσε» ένα tweet το απόγευμα της Κυριακής από έναν περιφερειακό σύμβουλο που ζητούσε την καταστροφή της Χουβάρα.

Ο υπουργός είπε ότι του άρεσε το tweet «γιατί νομίζω ότι το χωριό Χουβάρα πρέπει να εξαφανιστεί. Νομίζω ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να το κάνει».

Ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της Χουβάρα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, καθώς Εβραίοι έποικοι επέδραμαν μέσα στην κωμόπολη για αρκετές ώρες την Κυριακή. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι άλλοι δύο πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Εικόνα

Οι έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και σπίτια στο παλαιστινιακό χωριό, προτού τους διακόψει η ισραηλινή αστυνομία.

Οι ταραχές ξέσπασαν ώρες αφότου δύο Ισραηλινά αδέρφια σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς Παλαιστίνιων ενόπλων στον εποικισμό Χαρ Μπράτσα, πέντε χιλιόμετρα από την Χουβάρα. Ο εποικισμός είναι ένας από τους εκατοντάδες στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η κατασκευή εποικισμών σταμάτησε από τον Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν το 2004, αλλά οι θήλακες άρχισαν να αυξάνονται ξανά υπό τον σημερινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2012. Μέχρι σήμερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει νομικά κυρώσεις σε 132 από αυτούς τους οικισμούς, ενώ άλλοι 147 παραμένουν παράνομοι σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, σύμφωνα με στοιχεία από Ισραηλινούς ακτιβιστές.

Ο Νετανιάχου παραχώρησε χθες στον Σμότριχ τον έλεγχο επί μη στρατιωτικών ζητημάτων στη Δυτική Όχθη, δίνοντας στον σκληροπυρηνικό Σιωνιστή υπουργό εξουσία για τον σχεδιασμό, τις κατασκευές και την κατανομή γης. Η πρώτη ενέργεια του Σμότριτς με τον νέο του ρόλο ήταν να εγκρίνει σχέδια για περισσότερες από 7.000 νέες κατοικίες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε εποικισμούς που δεν έχουν επισήμως νομιμοποιηθεί από το ισραηλινό κράτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ περιέγραψε τα λεγόμενα του Σμότριτς ως «υποκίνηση για εγκλήματα πολέμου». Ο Λαπίντ είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «οι Εβραίοι δεν πραγματοποιούν πογκρόμ και οι Εβραίοι δεν εξαφανίζουν χωριά. Η κυβέρνηση έχει εκτροχιαστεί».

Αργότερα ο Σμότριτς προσπάθησε να μετριάσει τις δηλώσεις του, ισχυριζόμενος ότι «δεν εννοούσε ότι η πόλη Χουβάρα θα έπρεπε να εξαλειφθεί», αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει να «δράσει με στοχευμένο τρόπο εναντίον τρομοκρατών και υποστηρικτών της τρομοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα