ΑΘΗΝΑ
06:46
|
20.04.2024
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας έχουν επηρεάσει σημαντικά μια βασική πλευρά του ισραηλινού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι έφεδροι στρατιωτικοί του Ισραήλ αρνούνται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό να επιστρέψουν σε υπηρεσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, ανέφερε την Τρίτη ο Guardian.

Οι έφεδροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ισραηλινό στρατό και καλούνται να υπηρετήσουν έως και 60 ημέρες το χρόνο.

Όλοι εκτός από τρεις από τους 40 έφεδρους πιλότους στην ελίτ «Μοίρα 69» του Ισραήλ είπαν ότι δεν θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπηρετήσουν ένα «δικτατορικό καθεστώς», ανέφερε η Guardian.

Οι πιλότοι των F-15I αποτελούν μια στρατηγικής σημασίας μοίρα ικανή να πετάξει αποστολές μεγάλης εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν ότι η στάση των εφέδρων μπορεί να οδηγήσει σε ανυπακοή στις τάξεις των υπηρετούντων στρατιωτικών.

«Είναι αδιανόητο για μένα ότι θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Ήμουν στην αεροπορία για 31 χρόνια, 16 από αυτά ήταν υπό τον Νετανιάχου, παρόλο που δεν τον ψήφισα ποτέ», είπε στον Guardian ο πρώην πλοηγός των μαχητικών αεροσκαφών F-15, Ομέρ Ντενκ, 51 ετών.

Αν και πιλότοι και στελέχη πληροφοριών έχουν συμμετάσχει σε μποϊκοτάζ για θέματα όπως η απεμπλοκή από την Γάζα και ο δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου, ο αυξανόμενος αριθμός τέτοιου τύπου περιστατικών είναι άνευ προηγουμένου.

Ο Ντενκ πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης σε μια ηγεσία που θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ ως φιλελεύθερη δημοκρατία».

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το Ισραήλ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Οι επικριτές, στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρηματικοί ηγέτες με επιρροή και πρώην στρατιωτικοί, λένε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ωθεί τη χώρα προς την αυταρχική διακυβέρνηση και πως υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων, όταν στοχοποιεί δικαστές ενώ ο ίδιος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ έγιναν βίαιες για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, καθώς η αστυνομία εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και επιστράτευσε ένα κανόνι νερού εναντίον διαδηλωτών που απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη Δευτέρα την άρνηση των εφέδρων να παρουσιαστούν για υπηρεσία απαράδεκτη και «υπαρξιακή» απειλή, ανέφερε ο Guardian.

Μοιράστηκε επίσης μια φωτογραφία της στρατιωτικής του ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη λεζάντα: «Όταν μας καλούν ως εφέδρους, πάντα παρουσιαζόμαστε. Είμαστε ένα έθνος».

Πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι προτεινόμενες δικαστικές αλλαγές ενδέχεται να τους υποβάλουν σε διεθνή δίωξη, ανέφερε ο Guardian.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το δικό του νομικό σύστημα ερευνά επαρκώς τους ισχυρισμούς για αδικήματα από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι ο πολύ μικρός αριθμός κατηγοριών στις οποίες καταλήγουν οι ισραηλινές έρευνες δεν ισοδυναμεί παρά με ένα ξέπλυμα της κατοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα