ΑΘΗΝΑ
19:16
|
25.04.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χρειάζονται περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κοινή τους έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και το Υπουργείο Υγείας της Σομαλίας ανέφεραν ότι εκτιμάται ότι 43.000 υπερβάλλοντες θάνατοι μπορεί να έχουν σημειωθεί το 2022 στη Σομαλία λόγω της σοβαρής ξηρασίας, αριθμός υψηλότερος από αυτό του πρώτου έτους της ξηρασίας του 2017-2018.

Οι τρεις φορείς τόνισαν ότι οι μισοί από τους θανάτους που σχετίζονται με την ξηρασία αφορούν παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο υπουργός Υγείας της Σομαλίας, Αλί Χατζί Αντάμ Αμπουμπακάρ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει στην υγεία των Σομαλών η βαθιά και παρατεταμένη επισιτιστική κρίση.

«Ταυτόχρονα, είμαστε αισιόδοξοι ότι, εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υγεία και τη διατροφή και την ανθρωπιστική ανταπόκριση για να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε την υγεία των ευάλωτων ομάδων μας, μπορούμε να απωθήσουμε τον κίνδυνο της πείνας για πάντα, ειδάλλως οι πιο ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι θα πληρώσουν με τη ζωή τους το τίμημα αυτής της κρίσης», είπε.

Η κοινή έκθεση αναφέρει μία στατιστική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023, 135 άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω της κρίσης. Οι συνολικοί υπερβάλλοντες θάνατοι λόγω της ξηρασίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 18.100 έως 34.200 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι, αν και ο λιμός έχει αποφευχθεί προς το παρόν, η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και είναι ήδη πιο σοβαρή από την κρίση ξηρασίας 2017-2018», αναφέρει η έκθεση.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από ένα στατιστικό μοντέλο το οποίο έδειξε ότι το ακατέργαστο ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε στη Σομαλία από 0,33 σε 0,38 θανάτους ανά 10.000 ανθρωποημέρες στη διάρκεια του 2022. Το ποσοστό στα παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν σχεδόν διπλάσιο.

Το ακατέργαστο ποσοστό θνησιμότητας προβλέπεται να φτάσει τους 0,42 θανάτους ανά 10.000 ανθρωποημέρες έως τον Ιούνιο του 2023. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μαμουνούρ Ραχμάν Μαλίκ, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δίνουν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να αποτρέψουν θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν.

«Έχουμε δει θανάτους και ασθένειες να αυξάνονται όταν οι κρίσεις πείνας και διατροφής παρατείνονται. Θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από την πείνα και την κακή διατροφή συνδυαστικά, εάν δεν δράσουμε τώρα», είπε, προειδοποιώντας ότι το κόστος της αδράνειας θα είναι οι ευάλωτοι να πληρώσουν με τη ζωή τους.

Η Σομαλία είχε πέντε διαδοχικές αποτυχημένες περιόδους βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν βυθίσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο υποσιτισμού. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χρειάζονται περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα